Zurn Profi Cut, hoge capaciteit in GPS hakselen

Gehele Planten Silage (GPS) wint aan belangstelling in België. Enerzijds spelen de vergroeningsverplichtingen van het vernieuwde GLB van 2015 hierin een rol, anderzijds zorgt de zoektocht naar eigen gekweekte eiwitten voor stijgende interesse. Zurn bouwt al geruime tijd maaiborden om GPS te kunnen hakselen, en vernieuwde recent hun Profi Cut maaibord voor de John Deere 8000-serie. Op vraag van Loonwerken Verdonck haalde Cofabel een demo-unit naar België.

De Zurn Profi Cut bestaat in twee werkbreedtes, 530 cm en 700 cm. Een Kuhn Opti Disc schijvenbalk vormt het hart van het maaibord. De Zurn Profi Cut kent dus alle voordelen van de Opti Disc schijvenbalk, zoals een levenslange smering voor onderhoudsvrije werking, snelwisselsysteem voor de messen en een overbelastingsbeveiliging voor de bescherming van de aandrijving. Omwille van de werkbreedte opteerde Zurn er voor om niet één vaste maaibalk te maken, maar in de plaats daarvan kozen ze voor twee gesynchroniseerde maaibalken naast elkaar. Beide maaibalken worden langs de buitenzijde van het maaibord aangedreven. De Profi Cut 530 beschikt over 2×6 maaischijven, telkens uitgerust met twee mesjes, de Profi Cut 700 heeft 2×8 maaischijven. Het gemaaide gewas wordt via een vijzel met een doormeter van 80 centimeter gecentraliseerde en met behulp van vleugels (vergelijkbaar met deze van de John Deere graspickup) richting de verdichtingsrollen gebracht.

De Profi Cut maaiborden voor de John Deere 8000-reeks zijn voorzien van een automatische maaibord herkenning door de hakselaar. Een multikoppeling zorgt ervoor dat alle hydraulische en elektrische connecties met één eenvoudige beweging gemaakt kunnen worden. Door de automatische maaibordherkenning worden de instellingen van het maaibord ingeladen in de boordcomputer van de hakselaar waardoor deze ook via het touchscreen kan ingesteld worden. De aansluiting van de aftakas gebeurt automatisch. De aandrijving van het maaibord vraagt ongeveer 60 pk van de hakselaar in het geval van de Profi Cut 530, de 700 heeft 75 pk nodig.

%d bloggers liken dit: