Zetmeelaardappelen rooien in veenkoloniaal gebied met Dewulf RQ2060 en Claas Arion 630

In Exloerveen demonstreerde Dewulf-Miedema in samenwerking met Robertus Mechanisatiehun Dewulf RQ2060 verstekrooier met doorvalmat systeem. De demonstratie gebeurde op de terreinen van landbouwbedrijf Van der Laan.  Van der Laan rooit jaarlijks ca 130 ha aardappelen. De rooiomstandigheden waren vanwege de veenkoloniale gronden en de vele regen niet ideaal. De grond zeeft wat moeilijker, en de aardappelen blijven smerig omdat de grond eraan blijft plakken. Wel is de grond goed begaanbaar. De Claas Arion 630 en Dewulf RQ2060 verstekrooier (die steeds populairder wordt) slaagde erin prima werk af te leveren.

SIZED_DSC_0745In Exloo en omgeving (Drenthe) worden voornamelijk zetmeelaardappelen geteeld. Deze hebben als eigenschap dat ze over extra veel loof beschikken. De Claas Arion 630 trekker stond achter op 80 cm brede lagedruk banden. De Dewulf rooimachine staat op 2 maal 100 cm banden en is uitgerust met wielaandrijving zodat deze in staat is om onder alle omstandigheden te rooien. De Dewulf RQ2600 is in 2010 voor het eerst op de markt verschenen. Om de grote hoeveelheden loof op de aardappelen goed te kunnen verwerken zijn er wat aanpassingen geweest op het doorvalmatsysteem. Dit heeft ertoe geleid dat qua reiniging en capaciteit de machine duidelijk beter is geworden. De open rooibek heeft drie hydraulisch aangedreven schijven die het loof als het ware naar binnen vreten. Bovendien zijn deze zeer scherp gemaakt om het loof door te snijden zodat er ook onder natte omstandigheden goed gerooid kan worden. De speciale rand op de schijf is een extra snijmes wat aan de buitenkant zit en speciaal ontwikkeld is om het loof van de volgende rij alvast door te snijden.

De rooimachine rooit goed bij een gemiddelde snelheid van 5 a 6 km/uur. Verder werden de aardappelen middels een Miedema inschuurlijn in bewaring gebracht waar ze tot ongeveer januari blijven. Hierna gaan ze naar de fabriek voor verdere verwerking.

Tekst: Annelies Bakker

%d bloggers liken dit: