Yorick in Australië: Deel 1

Dag landbouwliefhebbers,

Mijn naam is Yorick Van Steirteghem , 23jaar en afkomstig uit het waasland. In 2015 ben ik afgestudeerd als automechanieker, een richting dat mij al van jongs af aan aansprak en mij ook met de paplepel werd meegegeven van thuis uit. Een andere grote passie die ik had was het boerenleven. Vandaar dat ik ook met veel trots mijn beroep uitoefende als melkophaler bij brijssinck bvba.

Even terug in de tijd..
Ondertussen 2jaar geleden besloot ik een nieuwe uitdaging aan te gaan en naar Canada te trekken om er een zaai/oogstseizoen mee te gaan draaien bij ‘Versluis grain farms’, een akkerbouwbedrijf gevestigd in Humbolt (Saskatchewan) waar ze over meer dan 3000 hectare land beschikten om verschillende soorten gewassen te telen. Na meer dan 6maand met de machtigste machines gereden te hebben, tal van nieuwe ervaringen rijker te zijn geworden, vele duizenden kilometers rondgereisd te hebben voor de mooiste plekjes van Canada te gaan bewonderen en waar ik vriendschappen voor het leven heb gemaakt, keerde ik met een fantastisch gevoel terug naar het kleine België. Het was letterlijk een droom die werkelijkheid werd.

Na meer dan een geslaagd avontuur te hebben gehad in Canada en weer enige tijd terug te zijn in Belgie kreeg ik meermaals de vraag van verschillende mensen of ik het opnieuw zou doen, zo langere tijd naar het buitenland trekken om daar op een vergelijkbare farm te gaan werken? ‘Absoluut’! Het is nu dat ik jong ben dat ik er volledig voor moet gaan en de kansen moet grijpen die ik krijg en niet over 10 – 15 jaar wanneer het er hoogstwaarschijnlijk niet meer van zal komen dan.
Dus voor de mensen die nog aan het twijfelen zijn of ze dit soort avontuur ook zouden willen doen, ik zou zeggen er gewoon voor de volle 200% voor gaan want de ervaring die je meemaakt zou te mooi zijn om niet te doen.

Nu ik de reismicrobe volledig te pakken heb en niet bang ben om nieuwe uitdagingen aan te gaan heb ik er voor gekozen om weer een seizoen te gaan werken op een akkerbouwbedrijf in het buitenland .

Deze keer koos ik voor AUSTRALIË, toch wel het land van mijn dromen. Nahet verkrijgen van een working/holiday visa van de Australische overheid ben ik op zoek gegaan naar een akkerbouwbedrijf dat mij in dienst wilde nemen. Ik stond lange tijd in contact met een een bureau in Australië dat mensen zoals mij helpen om een geschikte plek te vinden, aan de hand van ervaringen en capaciteiten. Er is zowel werk voor mensen die weinig of geen ervaring hebben, als voor mensen met veel ervaring. In Australië is er namelijk een overaanbod aan seizoenswerk in de landbouw. Ze zien er ons dus heel graag komen… Een goede vriend die zelf voor lange tijd in australie heeft gewerkt raadde mij een akkerbouwbedrijf aan waar hij zelf een goede tijd heeft beleefd en dat opnieuw opzoek was naar mensen voor het komende seizoen.. Na een goed gesprek met die boer en met de ervaring die ik ondertussen al heb opgedaan in canada, mocht ik van hem direct naar Australië reizen om op zijn akkerbouwbedrijf, gelegen in Mullewa, een heel seizoen mee te draaien. Iets wat hij mij geen 2 keer hoefde te vragen! Ik greep de kans met beide handen! Na dat we een datum hadden afgesproken om op zijn farm te beginnen bracht ik het overige papierwerk (verzekeringen,vliegtickets,…) in orde.
Na weken afgeteld te hebben was het dan eindelijk zover, 14maart zei ik weer ‘goodbye’ tegen familie en vrienden voor langere tijd.. de dag dat voor mij weer een nieuw avontuur begon!

Na een toch wel een vermoeiend lange reis van 36 uur en 15500 kilometer naar letterlijk de andere kant van de wereld kwam ik aan in Geraldton, gelegen aan de westkust van Australië, waar David,de boer, mij al stond op te wachten. Eenmaal aangekomen op zijn farm ontmoette ik John, de vader van David . Samen runnen ze ‘Tropiano Farms’ en telen ze gewassen over meer dan 7500 hectare land. Al snel voelde ik dat dit een Australische familie is met het hart op de juiste plaats, ik voelde me dan ook meer dan welkom.
Eens wat gewoon te zijn geworden aan het tijdsverschil en de Australische zomertemperaturen (zomer en winter liggen omgekeerd in vergelijking met België), die kunnen oplopen tot 40 graden, begon het werk.
De eerste week was mijn taak om ‘lime’, bij ons gekend als kalk, open te spreiden op verschillende velden. De lime wordt gebruikt om de zuurtegraad van de grond terug op een bepaalde waarde te brengen en moet elke 5jaar opnieuw gedaan worden. Door het grote aantal hectares dat ze bewerken, spreiden David en John elk jaar ongeveer 1500 hectare. Zo worden alle velden in een vijfjaarlijkse rotatie met lime gestrooid. De lime wordt aangevoerd met roadtrains vanuit de haven van Geraldton (120km van Mullewa) en gelost vooraan op de akker. Daar laden wij met een JCB loader de spreider die wordt getrokken door een Case Magnum 335, uitgerust met een gps systeem voor zo weinig mogelijk overlap. De grootte van de velden varieert hier tussen de 150 en 500 hectare. Sommige percelen zijn opgedeeld in kleinere stukken doordat er grachten doorheen het veld lopen.

De komende maanden ga ik jullie geregeld vertellen over mijn werk hier op de farm, maar nu is het tijd om aan de slag te gaan!

 

Tot later,

Yorick

%d bloggers liken dit: