Warrens Deltaplanter aan de slag in de polders

Warrens DeltaplanterDoor het prachtige weer van de afgelopen dagen schieten de werkzaamheden op het land goed op. In de Nederlandse polders was deze week ondermeer deze Warrens Deltaplanter combinatie aan het plantajuin planten.

De Delta uienplanter is een door Warrens BV ontwikkelde en geproduceerde machine. Dhr. Willy Warrens is begonnen met de ontwikkeling en productie van deze planters. De Huidige directeur, dhr. Freddy Warrens heeft deze machines verder doorontwikkeld en geperfectioneerd.  De Delta uienplanter heeft een trechtervormige voorraadbak om een egale drukvulling onderin te krijgen. Het volume van de bak is aangepast aan de capaciteit van de machine.Warrens Deltaplanter

Onder deze trechtervormige bak is een hydraulisch aangedreven triltafel geplaatst, welke in snelheid regelbaar is. Dit om te allen tijde de juiste hoeveelheid plantuien te kunnen planten.

Achter deze triltafel is een manueel verstelbare doseerschuif geplaatst om de doorstroomhoeveelheid aan te passen aan de maatvoering van het plantgoed. Hierna vallen de plantuien op een geprofileerde product-aanvoerband en komen naar het broekstuk. Boven deze band is bovendien nog een aangedreven borstel geplaatst die tegengesteld draait om te zorgen voor een egale verspreiding.

De kouters van de Delta Planter zijn bevestigd op een kouterbalk, welke voor optimaal poten opgehangen is in een parallellogram. Deze is bovendien in het midden scharnierend opgehangen. Voor de perfecte bodemvolging wordt het geheel aangestuurd met twee loopwielen. Door deze wijze wordt een contante optimale plantdiepte gerealiseerd met de volgende voordelen :

  • gelijkere pootdiepte
  • nauwkeuriger poten
  • gelijkere opkomst van het gewas
  • minder tarra tijdens het rooien.

Het is zelfs mogelijk om over de vorst te poten.

Warrens DeltaplanterDirect achter de pootvoet bevinden zich twee unieke aanaardschijven, welke onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. De druk van beide schijven wordt afzonderlijk ingesteld door middel van veren. Door de onafhankelijke beweging kunnen zich geen ongewenste opbjecten tussen de schijven ophopen. Een goede aanaarding van de uien is gegarandeerd.

De hydrostatische aandrijving van de machine gebeurt onafhankelijk van de rest van de bediening van de machine.
De kettingkast van de aandrijving kan onafhankelijk worden in n uitgeschald tijdens het rijden. Hierdoor is het mogelijk aan het eind van de rij de machine uit te schakelen en gewoon door te rijden. Hierdoor worden ook de uien op het eind van het bed goed bedekt met grond.Warrens Deltaplanter

De grond had de nodige werkgangen nodig om klaar te liggen voor het planten. Na de aardappelen vorig jaar was het land gespit, maar door het uitblijven van de vorst is de grond niet kunnen kapotvriezen.

 

 

%d bloggers liken dit: