Warrens Delta uienplanter: marktleider uit Zeeuws-Vlaanderen

Zo zachtjes aan gaan de eerste plantuitjes voor dit seizoen juist weer de grond in. Eén van de bekendere en ook gekende uienplanters is de Warrens Delta planter. Vorig jaar bezocht uw hoofdredacteur de machine al eens in de praktijk en nu staat deze in de kijker. 

Vlak tegen de Belgische grens, in het Zeeuws-Vlaamse Kapellebrug, vinden we Mechanisatie- en constructiebedrijf Warrens. Sinds 1999 produceert en ontwikkelt dit bedrijf de Delta uienplanter. Van éénbedsplanters van 1,5, 1,8, 2,25 of 3 meter werkbreedte tot meerbedsplanters van 3 of 4,5 en tegenwoordig ook 5,4 meter.

Zowel fabrikant als gebruikers typeren de Delta uienplanters als eenvoudig in gebruik, makkelijk om te bouwen en onderhoudsarm. Speciaal voor loonwerkers is er de combimachine. Deze kan twee bedden van acht rijen of drie bedden van vijf rijen planten. Ombouwen gaat snel en eenvoudig door het middelste broekstuk van vijf rijen te vervangen door eentje met zes rijen. Twee loopwielen aan de achterzijde van de Delta uienplanter zorgen voor de juiste plantdiepte van de gehele machine. Tevens drijft het rechter loopwiel via de eerder genoemde V-snaar en een tandwielkast de toevoerband aan.

Het complete artikel inclusief gebruikerservaringen van Govaerts, Mark, Loonbedrijf Breure (Klaaswaal) en akkerbouwcombinatie Horring – Van Elderen (Zeewolde) staat in De Loonwerker van februari.

%d bloggers liken dit: