Vicon RO-EDW GEOspread weegstrooier: 24 secties precisie

Vicon was samen met het Deense Bogballe en het eveneens Nederlandse Lely één van de pioniers op het gebied van professionele kunstmeststrooiers met weegcellen. In 1996 introduceerde de fabrikant de RS-EDW. Deze voorloper van de huidige serie had reeds alles in huis om in secties te kunnen strooien. Toch duurde het nog tot 2010 totdat dit op de markt kwam. 

De huidige modellen worden door Vicon RO-serie genoemd en ze volgden hun voorgangers, de RS-serie, al in 2008 op. Het strooisysteem zelf, RotaFlow genaamd, is in de loop der jaren hooguit op details gewijzigd. Het kenmerkende systeem bevat een verdraaibare bus tussen doseerschijf en strooischijf.

GEOspread maakt onderdeel uit van de GEO-oplossingen die Kverneland Group naast op de strooiers ook op onder meer zaaimachines en veldspuiten aanbiedt. De techniek zorgt ervoor dat de werkbreedte in stapjes aangepast kan worden om onbedoelde overlap te voorkomen zoals op gerende percelen. Op de kopakker zorgt het voor tijdig in- en uitschakelen. Vicon heeft zich met hun weegtechniek altijd willen onderscheiden. Hiervoor maakt het gebruik van vier 5-tons weegcellen tussen hoofdframe en kuip én een centraal gemonteerde referentiesensor. Deze sensor meet schokken, bewegingen en hellingshoeken en corrigeert de meetwaarden van de weegcellen voor deze verstoringen. Het nut ervan merk je niet alleen bij het werken in heuvels en bergen, maar ook bij een diep spuitspoor, hobbelige (bevroren) ondergronden en het passeren van aardappelruggen op de kopakker.

Lees het complete artikel met verschillende gebruikerservaringen in De Loonwerker van februari.

%d bloggers liken dit: