Verkiezing ‘Schoonste Boerin’ op Agriflanders 2019 afgelast

Volgend jaar wordt er geen Schoonste Boerin verkozen. Initiatiefnemer en organisator Field Communication ziet zich genoodzaakt de aangekondigde verkiezing, die op 12 januari 2019 zou plaatsvinden op Agriflanders, af te blazen bij gebrek aan partners.

Huidige Schoonste Boerin, varkenshoudster Mieke Verniest zet haar laatste maanden in als ambassadrice van de Vlaamse land- en tuinbouw. Tijdens Agriflanders 2019 zou zij haar lint doorgeven aan de nieuwe Schoonste Boerin van Vlaanderen. Maar wat een achtste editie met acht schitterende kandidaten beloofde te worden, wordt nu noodgedwongen afgelast. “Deze verkiezing is zeer impactvol voor de sector, maar dit vertaalt zich niet in het aantal partners dat bereid is om samen met ons de verkiezing te ondersteunen”, laat organisator Lieven Hérie van Field Communication in een persmededeling weten.

Iedere editie heeft de verkiezing een serieuze impact op het leven van alle winnaressen. Mieke Verniest stampte een hoevewinkel uit de grond en kweekte een nieuw varkensras om meer vat te krijgen op haar prijzen. Karen Verplancke begon met een melkmobiel. Cindy De Clercq startte een zelfpluktuin….

“Stuk voor stuk voelen ze zich als Schoonste Boerin zelfzeker genoeg om meer het heft in eigen handen te nemen. En dat geldt niet alleen voor de winnaressen”, aldus nog Hérie. “Veel kandidaten laten ons achteraf weten wat een buitengewone ervaring dit was en hoe ze dit meenemen in hun werk. Wat we willen benadrukken met de verkiezing, namelijk dat boerinnen ondernemende vrouwen zijn en hun rol binnen het bedrijf cruciaal is, wordt op die manier bevestigd. Bovendien zetten de uiteenlopende profielen van alle kandidaten, de diversiteit binnen de sector enorm in de verf.”

Feit is dat het hele verkiezingstraject mensen samenbrengt en nieuwe verbindingen legt, zowel binnen als buiten de sector. Dit heeft echter blijkbaar geen weerslag in het aantal partners dat de verkiezing wil steunen.

“We kunnen weer rekenen op enkele trouwe fans en een paar nieuwe gezichten die we erg dankbaar zijn”, geeft Hérie nog aan. “Maar het is als kleine organisatie niet houdbaar om het leeuwendeel van de kosten te blijven dragen. We hebben daarom tot op het laatste moment extra steun gezocht, maar helaas niet gevonden. Wij gaan ons nu bezinnen hoe we de verkiezing in de toekomst wel kunnen verduurzamen. Want we geloven er nog steeds rotsvast in dat de landbouwsector dit event nodig heeft.”

Bron: Field Communication – 15 november 2018

 

%d bloggers liken dit: