In 1962 begon Rune Stark te Väderstad in een klein bijgebouw van het 30 ha grote familiebedrijf met de bouw van een metalen sleepeg. Ondertussen is Väderstad uitgegroeid tot een wereldspeler die actief is in meer dan 40 landen. Väderstad is in de Benelux vooral bekend door de Tempo-precisiezaaimachine. Om de superioriteit van de Tempo te onderstrepen werd op 4 april 2014 een 24-uurs race georganiseerd te Bulgarije ten noorden van de hoofdstad Sofia. Daar zaaide de Tempo R 12 in 24 uur maar liefst 306 ha zonnebloemen op een diepte van circa 5 cm bij een gemiddelde rijsnelheid van 19 km/h, wat een nieuw wereldrecord betekende. De Loonwerker trok met een selecte groep van Belgische en Nederlandse loonwerkers en landbouwers naar Zweden om er kennis te maken met het uitgebreide Väderstad-gamma.
Tempo V
Vorig jaar geïntroduceerd tijdens de Agritechnica en nu reeds in serieproductie is de nieuwe Tempo V. De Tempo V wordt gedragen in de hef en is inklapbaar tot een transportbreedte van 3 meter. De machine is standaard voorzien van 8 of 12 rijen en kan gemakkelijk op verschillende manieren worden geconfigureerd voor de inzaai van bieten, boontjes en zonnebloemen en is zo ontwikkeld dat de rij-units en de kunstmestkouters op iedere positie kunnen worden geplaatst. De Tempo 2016 is uitgerust met een nieuw kunstmestkouter, dat voor een groot deel uit gietijzeren onderdelen bestaat. De nieuwe kouter is gemakkelijker instelbaar en heeft verschillende diepte-instellingen. Het zaaddoseersysteem is opnieuw ontworpen en wordt nu van aluminium gemaakt waardoor het doseersysteem nauwkeuriger en gemakkelijker is af te stellen. Nieuw is ook de hertekende losschuif van het zaaddoseersysteem die de overgang naar ander zaad en de reiniging van het doseersysteem vergemakkelijkt. Vanaf dit jaar zijn de zaaischijven van de Tempo gemaakt van V55, speciaal gehard 4 mm staal. De machines van modeljaar 2016, met een oneven aantal rijen en een rijenafstand van 45 cm, kunnen worden voorzien van een hoog geplaatste luchtaanzuiging. De gebruiker kan kiezen tussen een 16 mm of 22 mm zaadbuis met bijbehorende sensor en zaadkouter. Voor fijnere gewassen zoals koolzaad en suikerbieten, kleine maïs en zonnebloemen wordt de smalle zaadbuis geadviseerd, terwijl de bredere geschikt is voor het zaaien van gewassen zoals pompoenen, grote zonnebloemen of grote hoeveelheden soja.
Elektrische aandrijving en E-service
Elke doseerinrichting van de Tempo heeft een 50 W elektromotor met ingebouwd planetair tandwielstelsel. Door de introductie van Wi-Fi en iPad Air kunnen de Väderstad machines worden bediend door middel van draadloze communicatie. Een belangrijke innovatie is E-Control. Met deze technologie kan de bestuurder de zaaimachine vanuit de cabine kalibreren en bedienen, en tevens storingen aan kabels en diverse sensoren opsporen en verhelpen. In de cabine bevindt zich een iPad en een E-Keeper, die deze van stroom voorziet en die uitgerust is met knoppen voor navigatie en bediening. De iPad communiceert draadloos met de Gateway van de zaaimachine, die identiek is aan die in Isobus-oplossingen wordt toegepast.
SeedEye
De SeedEye is een elektronische zaadteller, ontwikkeld voor de Spirit- en Rapid-zaaimachines. Via een iPad kan men het aantal zaden per m² instellen of wijzigen zonder dat men eerst een kalibratie moet uitvoeren. Oogjes controleren elke zaadslang en zaadpijp. Het systeem telt via infraroodlicht het aantal gepasseerde zaadjes en via groene of rode verlichting gemonteerd in de zaadslang kan je als gebruiker onmiddellijk zien welke slang is verstopt of niet werkt volgens de vooraf ingestelde zaaidichtheid. Storingen of afwijkingen worden ook gemeld via de monitor in de cabine.
Tijdens Agritechnica 2016 ontving Väderstad de prestigieuze prijs “Machine of the Year 2016” in de categorie elektronica voor de SeedEye.
Stresstest
Zweden kent door zijn noordelijke ligging veel minder groeidagen. Daarom moeten landbouwers er op korte tijd een groot areaal bewerken. Directzaai en combinaties die in één werkgang meerdere bewerkingen uitvoeren zijn er dan ook populair. Dit vraagt niet alleen betrouwbare, maar ook duurzame machines want er zijn veel percelen met stenen. Daarom worden alle Väderstad-machines uitgebreid getest, niet alleen door gesimuleerde en gecontroleerde laboratoriumtesten, maar ook via stresstesten in de praktijk. Volledig geassembleerde machines worden door een steengroeve en grindafgraving gereden, waar de duurzaamheid van frames en lasnaden wordt getest. Sensoren in het frame worden via de computer uitgelezen en geïnterpreteerd door de R&D-afdeling die uit 100 medewerkers bestaat. Voordeel van het testen in de nabije steengroeve is dat deze het ganse jaar beschikbaar is, nadeel is dan weer dat de stenen en keien regelmatig moeten worden vervangen. Dezelfde tests gebeuren ook op andere plaatsen in zanderige en extreem natte omstandigheden.
Tekst en beeld: Jan Ebinger