Bij het binnenrijden van de gemeente Alveringem, gelegen in de Westhoek, kan je er niet naast kijken: de knappe gevel van de loods van loonwerken Patfoort. Hier ook wel bekend onder de naam : ‘t Korenhof, verwijzend naar hun lange dorsgeschiedenis. Een gevel of beter gezegd, een loonbedrijf, dat toch wel een hele historie herbergt. Zo startte Cyriel Patfoort in 1955 als loondorser met een eerste dorskast, een Duitse Petermann-Werke. Al snel kwamen er nog twee dorskasten bij, waarvan één ingezet werd voor het dorsen van klaverzaad.
Eveneens in 1955 kwam de eerste trekker op het bedrijf, een Lanz Bulldog. Het volgende jaar waren er reeds twee 6-cilinder trekkers bijgekomen, een omgebouwde Case en een omgebouwde Deutz. Deze werden aangekocht bij de firma Vandecasteele uit Gijverinkhove, nabij Alveringem. Dit bedrijf was net als het bekendere Vandezande, gespecialiseerd in het ombouwen van tractoren.
Het loonbedrijf was zowat van alle markten thuis. Een eerste specialisatie en een logisch gevolg op het stationair dorsen was het maaidorsen. In 1957 verscheen de eerste maaidorser, een Massey Harris 890. In 1958 kwam er een bijzondere Claas-maaidorser: voorzien van een opgebouwde balenpers. Om vervolgens in 1960 een eerste Clayson M103 aan te schaffen, waardoor tot in 1989 de zes gele maaidorsers hier een alleenheerschappij hadden. Maar vanaf 1989 werd dat geel plots een beetje groener, de vloot werd versterkt met een viertal Deutz-Fahr-maaidorsers.
Pionierswerk verrichtte men ook in de streek met het hakselen van mais en dit sinds 1967, met een New Holland Crop Chopper. In 1969 volgde een 1-rijige Eberhardt-hakselaar. De eerste 2-rijer zagen we verschijnen in 1970 met de New Holland 717. 1975 betekende een grote ommezwaai in het mais hakselen. De eerste zelfrijder verscheen en eveneens de eerste Claas-hakselaar. Met de komst van de Claas SF-60, zijn de Claas-hakselaars tot op vandaag hier niet meer weg te denken.
Vlas was hier sinds 1960 ook geen onbekende vrucht, het is pas sinds vorig jaar dat de negen machines het bedrijf hebben verlaten. Vanaf 1967 richtte men zich ook op de aardappelenoogst. Merkgetrouw bleven ze vanaf den beginne bij Dewulf. Dit tot 1989, toen het rooien van aardappelen werd stop gezet.
Vervolgens is er nog de bietenoogst. Gestart in 1965 met een eerste Stoll-rooier, waren er in 1970 maar al liefst vijf rooiers aanwezig! Drie Stoll-rooiers en één Schmotzer. De meest opvallende machine was toch wel de Eicher-werktuigendrager met een Stoll bietenrooier-opbouw. Deze rooier ging de getrokken 1-rijige rooiers vooraf om de buitenrondes te rooien en de percelen door te steken. Wat heel wat handwerk bespaarde! Deze Stoll was afzetbaar, zodat een schoffelmachine onder de trekker kon worden geplaatst. Heel wat uren heeft deze trekker hier gesleten! De luchtgekoelde machine was echter niet de beste vriend van de paarden, van de landbouwers. Bij het lossen van de kipbunker in de 3-wielwagens achter het paard, sloeg er al wel eens een paard op hol als de landbouwer deze niet stevig beet had.
In 1972 deed de eerste 6-rijige rooier hier zijn intrede: een Herriau AM-6 rooier. Een machine die in actieve dienst bleef tot in 2001, de laatste jaren werd ze hoofdzakelijk ingezet voor het rooien van voederbieten. Het rooien van de suikerbieten gebeurde inmiddels al heel wat jaren met trekkers en zelfrijdende Gilles-bunkerladers.
Al sedert 1983 staat Cyriel’s zoon Eddy Patfoort aan het roer. In 2003 werd de afdeling groenbeheer opgericht. Ondertussen heeft ook kleinzoon Laurens zich al in de zaak ingewerkt en heeft hij in 2011 ook nog een eigen bedrijf opgericht, onder de naam AlverGreen. Gespecialiseerd in het persen en verhandelen van voordrooghooi en stro. De toekomst van beide bedrijven is hier dan ook verzekerd!
Tekst & beeld: deoudedoos.be