“KLANTEN OP HUN WENKEN BEDIENEN IS HELEMAAL MIJN DING”
Een facebookpagina met bijna 3.000 vrienden, loonwerken Lernout is trending topic op de sociale media. De New Holland-trekkers met zwart gespoten velgen zijn het handelsmerk van de firma. Het pronkstuk is de Claas Xerion die sinds eind vorig jaar de kuilen vast rijdt. Binnen enkele maanden wordt de mastodont uitgerust met Claas-triplemaaier met kneuzer, één van de weinige die er zijn in West-Vlaanderen.
“Dromen moet je najagen”
Landbouwer Luc Lernout werkte lang in loondienst bij een loonwerker terwijl zijn vrouw Maria thuis de koeien verzorgde. In het maisseizoen nam hij zijn zonen Frederik en Maxim wel eens mee op de tractor. Frederik was er zot van. Hij heeft veel Fiat Winners getekend en Sint Maarten moest alleen miniatuurtractors en Lego-technic brengen. De jonge snaak was dan ook maar al te blij dat zijn 44-jarige vader het bedrijf van een gepensioneerde loonwerker gespecialiseerd in gras, mais, bieten, aardappelen en een klein beetje drijfmest kon overnemen. Luc verwezenlijkte zijn grootste droom terwijl iedereen hem gek verklaarde op die leeftijd. Hij kocht de machines over, maar in een klantenbestand overnemen geloofde hij niet.
“Iedere boer kiest zelf met wie hij wil samenwerken”, vindt Lernout. “Het waren geen woekerprijzen die we factureerden om ons in te werken. De eerste jaren waren lastig omdat een collega, ondertussen ex-collega, hakselde aan onrealistisch scherpe prijzen. Bovendien kregen we enkele natte jaren voorgeschoteld. De dag van vandaag zijn de tarieven vergelijkbaar met wat collega’s aanrekenen. De goedkoopste wil ik niet zijn, je doet het nog altijd om iets te verdienen en te kunnen leven. Vandaar dat we kiezen voor de gulden middenweg. Kortingen kennen we eerder toe in de vorm van een halve baal voordroog of extra silagewagen die we eens niet factureren. We doen er alles aan om gemaakte afspraken na te komen en het werk te leveren zoals we het zelf graag zouden zien.”
Geen landbouwstudies
Na economie moderne talen, elektromechanica en informaticabeheer had Frederik nog steeds zijn juiste studierichting niet gevonden. Sinds zijn 16de deed hij weekendwerk in een gerenommeerd restaurant in Heuvelland. Zijn chef gaf les in hotelschool Ter Duinen in Koksijde en wist Frederik te overtuigen zijn studies daar verder te zetten. “Echt boeiend, ik kon drie maanden stage doen in Engeland en Frankrijk. Ik ben afgestudeerd als sommelier en ben meteen terug naar Monaco getrokken naar de sterrenzaak waar ik stage deed. Op twee jaar tijd had ik me opgewerkt tot assistent maître d’hôtel, het hoogst haalbare toen. Mijn taak bestond er uit om mensen een wauw-gevoel te geven. In feite weinig verschil met het loonwerk. Mijn vakantie spaarde ik op om mee te rijden in de maiscampagne en enkele dagen voor het hakselen van gras. Na enkele jaren gewerkt te hebben in sterrenresaturants en op privéjachten, besliste ik in 2016 de zaak over te nemen. Pa had altijd gezegd dat hij op zijn 65-ste op pensioen ging. Ondertussen had ik een groot stuk van de wereld gezien en had ik veel interessante mensen ontmoet, toch vond ik de tijd rijp om terug naar Dikkebus te keren.
“Werken met dezelfde leveranciers”
Bij voorkeur werkt Frederik met dezelfde dealers en merken. Zo kunnen ze de stock van filters, oliën en wisselstukken beperken wat handig is aangezien het onderhoud gebeurt in eigen beheer. Bovendien gelooft Frederik zo van een betere service te genieten, als trouwe en goede klant. Vooraleer de loonwerker nieuw materieel koopt, heeft hij zichzelf goed geïnformeerd op internet. Zo weet hij voor 99 % zeker welke machine hij gaat kopen zodat hij de tijd van de dealer niet verspilt. Een demomachine wil Lernout zelf getest hebben. “De Kuhn-wikkelaar die ik aangeboden kreeg, was helemaal zoals ik me hem had voorgesteld; zeer gebruiksvriendelijk en met een enorm rendement. Je komt toe op het veld, één druk op de touchscreen en de wikkelaar doet alles automatisch. Hij kan makkelijk twee persen baas. De eerste versies waren minder. Daarom heb ik even gewacht tot hij op punt stond. Je moet niet altijd de eerste willen zijn, want kinderziektes kunnen je veel geld kosten.”
In de loods staan zes New Holland en één Xerion. De zwarte velgen hebben ze gemeenschappelijk en zijn kenmerkend voor het bedrijf. “Iedereen herkent ons meteen”, klinkt het. “Op Facebook kregen we bijna 3.000 vriendschapsverzoeken. Als we een foto posten, halen die vlot 250 likes. Ik zeg niet dat we zo extra werk binnen halen, maar onze klanten vinden het alleszins amusant.”
“Fan van lichtjes”
Van kindsbeen af is Frederik gefascineerd door lichten en zwaailichten. Hij kijkt nog altijd op als hij een mooi verlichte vrachtwagen opmerkt op de snelweg. Sinds 2012 zijn de machines uitgerust met ledverlichting, ook de silagewagens werden vorig jaar voorzien van achteruitrijcamera’s. “De chauffeurs moeten hun werk zo comfortabel en veilig mogelijk kunnen uitoefenen. Vooral de ledverlichting zorgt voor veel minder vermoeidheid als we ’s nachts doorrijden.”
Unieke maaicombi in Heuvelland
Half maart volgend jaar schiet Lernout terug uit de startblokken. Luc begint dan met het zaaien van bieten. Frederik overweegt een nieuwe tractor voor 2019, een T7.210 met RTK voor het zaaien van mais. Nu zaait hij met zijn Amazone 8-rijer op gps met sectieafsluiting tot 15 centimeter nauwkeurig, dat kan dus preciezer. Echt uitpakken doet de loonwerker met een nieuwe triplemaaier die aan de Xerion komt te hangen. Zo slagen ze alleszins in hun opzet om de tractor zo breed mogelijk in te zetten. Bovendien ziet Frederik heel wat toekomst in de unieke negenmetercombinatie. “In het begin van het maaiseizoen geven we een demonstratie zodat de landbouwers kunnen zien hoe snel het kan gaan. Afhankelijk van de grootte van de percelen, halen we een rendement tot negen hactare per uur. Om de volledige breedte van de maaier te benutten, zullen we een gps-systeem gebruiken. Als de grote boer rekent, zal het sowieso interessanter zijn om te laten maaien en zelf beginnen met schudden.”
Snel meer capaciteit
Frederik deinst er niet voor terug een nachtje door te doen. Bij het wegwerken van de eerste snede ondervond hij dat hij toch geen Superman is. “Het regende lang waardoor alles op een hoop kwam. Weinig slaap, iets te lang geknipperd met mijn ogen en een boom op de verkeerde plaats deden de pick-up geen goed. Gelukkig was de nieuwe besteld voor aanvang van het seizoen, maar de overnameprijs werd wel de oud ijzer prijs.” De Claas-dubbeldoelwagen is een meerwaarde op het bedrijf. Met één hakselaar krijgt Frederik het gras niet opgeraapt, maar voor een tweede was er te weinig werk. Met de opraapwagen haalde hij onmiddellijk meer capaciteit in huis. De kar wordt ook regelmatig gebruikt als transportwagen naast de hakselaar voor zowel gras als mais. Voor het persen van voordroog beschikt de firma over een New Holland. Het feit dat vader en zoon deze activiteit grotendeels zelf uitvoeren, maakt het rendabel.
Geen topjaar
“Klagen kun je altijd, maar hoge brandstofprijzen en een saboteur die inox in de mais hing, waren niet bepaald interessant voor mijn portemonnee. Je kunt niet begrijpen dat mensen zich daarmee bezig houden. De mannen met hun gele hesjes bewijzen me hopelijk een grotere dienst. Hakselen doen we voorlopig met een 8-rijer, maar de volgende bek zal wellicht één maatje groter worden, nu we de kuil aanrijden met onze gigant. In mijn ogen is de Xerion die in hondengang kan met zijn 365 pk, 18.500 kg en een 45-55 gewichtverdeling gemaakt voor deze klus. Met zijn vario-transmissie kan hij met een enorm koppel bij een laag toerental zorgen voor een zeer zuinig verbruik. De Case-wiellader hebben we ook nog en wordt nog steeds gebruikt voor het vastrijden van de graskuilen.
“Contact met klant belangrijk”
Bieten rooit Lernout in het tweefase-systeem. Luc ontkopt ze met een Gilles en Frederik raapt ze op met een Duwulf 7050. Momenteel stagneert het bietenareaal, maar Frederik vreest dat deze gaat verminderen omdat de suikerbieten een heel eindje moeten getransporteerd worden naar de fabriek. De loonwerker concentreert zich eerst op het maken van de facturen. Vooral in het rondbrengen van de rekeningen, kruipt veel tijd. Toch primeert een babbel met zijn klanten die hij twee keer per jaar inplant. Frederik poetst het liefst alles zelf, zo ziet hij of er mogelijk mankementen zijn. Tegen Nieuwjaar schat hij daarmee klaar te zijn om vervolgens alles een goede onderhoudsbeurt te geven. Frederik wenst vooral een jaar zonder veel pech. De laatste jaren heeft hij fors geïnvesteerd in nieuw materieel, waardoor het machinepark er mooi bijstaat. “Waar ik Nieuwjaar vier weet ik nog niet, maar waarschijnlijk niet in Belgie.”
Bedrijfsprofiel
Op de weg van Ieper naar Dikkebus passeren we het appartement van loonwerker Frederik Lernout (34), hier is het administratieve deel van de firma gehuisvest. Daarna rijden we tot de loods in Dikkebus waar Luc Lernout (67) vertrekkensklaar staat met tractor en bietenopraper. Nog enkele dagen rooien en dan wordt de campagne afgerond. Naast bieten oogst Lernout veel mais en gras in het mooie kader van Heuvelland. De Kemmelberg is er zo één die ze regelmatig op en af moeten.
Frederik nam begin 2017 het bedrijf over van Luc die nog regelmatig inspringt. Vader en zoon zijn twee handen op één buik en doen zo veel mogelijk samen. Voordroog persen en wikkelen is zo’n typisch voorbeeld net zoals de bietenoogst. Een teelt die de oudste Lernout naar zich toe trekt. Ook het onderhoud gebeurt grotendeels binnenshuis. Luc is de MacGyver van de Westhoek en is technisch zeer sterk.
Frederik is een levensgenieter en wereldburger die graag reist als het enigszins past in ziijn werkschema, want klanten komen altijd op de eerste plaats.
Tekst en beeld: Tom Govaerts