“CHAUFFEURS EN MACHINEPARK ZIJN ONS UITHANGBORD”
Vooraleer alles op kruissnelheid komt, brengen we een bezoek aan landbouwwerken Jurgen Baeke – Willems te Sleidinge. Het is nog veel te nat en te koud om te injecteren. Alleen bij boeren met een volle mestkelder voerde Jurgen enkele tonnen het weiland op en ook met de grondkar waren ze heel door de winter actief. Toch zijn ze bij Baeke – Willems uitermate blij dat de lente er weer aankomt!
Klein begonnen
De eigenlijk oprichters van het loonbedrijf zijn Gilbert Willems en Ghisele Van Beneden die in 1969 een boerderij en loonwerkbedrijf startten. Gilbert deed alle werkzaamheden, buiten dorsen en sproeien en was vooral bekend voor het voeren en transporteren van drijfmest. Ook zijn zoon Danny en dochter Kristien hielpen mee op het bedrijf. In ’87 viel Kristien voor de charmes van Jurgen Baeke, een postmeesterzoon die in de Texaco-oliefabriek werkte en na zijn uren bij verschillende boeren hielp. Het klikte. Al zijn vakantiedagen spaarde Jurgen op om bij zijn schoonouders mee te rijden. Met het planten van mais kon je hem niet straffen. In 1999 kwam Gilbert klem te zitten met zijn arm tussen de tractor en de maistruck op de maiskuil met een lange revalidatie tot gevolg. Het loonbedrijf liet hij over aan Danny en Jurgen, maar Gilbert ploegt nog al het land om met een Steeno-vijfschaar. Danny nam het drijfmestgebeuren en hakselen over, Jurgen de kleinere werken zoals mais zaaien, maaien, persen en oprapen.
Mais in plaats van aardappelen
In 2001 was de overname een feit. Jurgen en Kristien breidden uit en begonnen met het planten, aanaarden en rooien van aardappelen. Op aanraden van de dealer kochten ze een JD-perswikkelcombinatie. Aangezien zij de eerste waren in de streek, was het een groot succes. Ondertussen groeide schoonbroer Danny Willems alsmaar meer in het grondwerk. “Hij stelde voor of wij zijn hakselmateriaal niet wilden overnemen. We namen de hakselaar en twee wagens over. Danny zou dan nog twee seizoenen meerijden met een derde wagen. We werden gezegend het eerste jaar, 2010 was immers een enorm nat najaar, waardoor de rupsen meteen op de Jaguar 890 moesten. De aardappelen schoven we aan de kant omdat we heel afhankelijk waren van handelaars en transporteurs. Het gebeurde soms dat we moesten uitrukken voor het uitrijden van twee vrachtwagens.”
Altijd een boon gehad voor John Deere
Als jonge gast mocht Jurgen op pad met de John Deere van zijn buurman, hij moest niet lang nadenken met welke fabrikant hij zelf zou samenwerken. Dit jaar wordt de enige Fendt ingeruild voor een negende John Deere, een 6.175 R. De vijfde in het rijtje van de R-modellen. Met 200 pk krijgt Baeke zijn loonwerken gedaan, alleen aan de 3-assige Dewa-gronddumper zou een maatje groter mogen. Jurgen rijdt veel voor schoonbroer Danny in onderaanneming en hecht er veel belang aan dat alle papieren en vergunningen in orde zijn. Een Roagna- tandemasser fungeert als tweede grondkar. De loonwerker: “We hebben nog maar één trekker weggedaan op 10.000 uren, maar we hebben er ook één met meer dan 13.000 uren op de teller. De kunst is om net geen jaar te lang te rijden. We hebben twee 7530, het zijn handige trekkers, ook van de 6.155 R is iedereen wild.” Om al het materieel onderdak te geven, gaan ze de oppervlakte van de hangar verdubbelen, zo’n 550 m² erbij. De helft daarvan is afgesloten, het andere deel is open.
Marge in mest
Drijfmest injecteren doet Jurgen met een 18 m³ Dezwaef, inclusief de injecteur waarmee ze zowel op gras- en bouwland aan de slag kunnen. Vorig jaar liet Jurgen een snijkast installeren op de ton die al veel verstoppingen voorkwam. Momenteel rijdt de loonwerker niet op gps en voeren ze enkel mest van hun klanten op hun eigen land. Als Lode mee in de zaak komt volgend jaar, overwegen ze toch zo’n apparaat aan te schaffen. Zo vergroot de kans op extra werk.
Naast ploegen zijn boeren ook voor hun zaaiwerkzaamheden aan het juiste adres in Sleidinge. Zowel gras als mais zaait het bedrijf met Amazone. Vorige jaar vernieuwde ze één van de twee maisplanters. Zo rijden ze nu op gps met sectieafsluiting. “Voorlopig kennen de boeren nog geen verschil en vragen ze niet achter één bepaalde machine. Misschien dat we in de nabije toekomst zo’n tweede combinatie aanschaffen. Mais planten is één van Jurgens favoriete activiteiten, maar een 12-rijer vindt hij net iets te veel van het goede.
Velden te klein voor triplemaaier
Aangezien één van de maaiers versleten was, komen er een front- en zijmaaier van Claas. De aankoop van een triplemaaier hebben ze niet overwogen aangezien de velden te klein zijn. Schudden en harken doen ze niet, pas vanaf het inkuilen komt Jurgen er terug aan te pas. “We hebben tot 2006 opgeraapt met de vorige generaties opraapwagens, een Claas Sprint 5000. Er was totaal geen vraag meer naar”, klinkt het. “In 2014 kwam er een Pöttinger-dubbeldoelwagen met meer capaciteit en meer messen, sindsdien wint de opraapwagen terug aan populariteit. Hierdoor kreeg ook de Jaguar 960 meer ademruimte, want het werd nipt tijdens de eerste snede. Als de Pöttinger mee is, vermijden we trouwens dat heel het peloton zich moet verplaatsen over lange afstand.” Voor de landbouwers staan er twee kuilverdelers ter beschikking.
Kattenkwaad
Bij Baeke – Willems persen en wikkelen ze zowel ronde al vierkante balen. Met een McHale Fusion 3 gaat alles in één werkgang mee door. De loonwerker gebruikt eveneens een rondebalenpers van Case IH, maar dan moet de Kverneland-wikkelaar achterna. Een pers die veel bij paardenboeren ingezet wordt vanwege zijn kleinere diameter. Vierkante balen voordroog maakt Jurgen met NH, voor het wikkelen gebruiken ze ook de Kverneland. “Als de balen slecht zijn, wordt er vaak met de vinger gewezen naar de loonwerker. Vogels die plastic kapot pikken kennen we, maar katten die op gestapelde balen klimmen maken kleine scheurtjes met hun klauwen. Je ziet ze als je de folie naar de zon houdt.” Voor het persen van hooi en stro zijn er ook nog een Claas Quadrant 1200 en een Welger voor kleine pakjes.
Nieuwe Kemperbek op komst
In het najaar komt er een 10-rijige Kemperbek, dan zal het nog sneller vooruit gaan. Zeker wanneer het nat is moeten ze minder op en af over het veld wat voordeliger is. Baeke zette eerst zijn transport op punt, vorig jaar werden er twee nieuwe Dewa’s geleverd. “Er was vraag naar jonge occasies, daarom ruilden we twee van onze drie recentste silagewagens om in nieuwe. We gingen van 36 naar 42 m³ omdat we merkten dat we alsmaar verder moeten rijden met mais. Verder is er nog een oudere Dewa. Als we transportproblemen hebben, vragen we collega’s om bij te springen. Beter dat dan stilstaan.”
Voor het inzaaien van groenbemesters fabriceerde Jurgen een eigen cultivator, een ganzenvoet met rol met daarbovenop een elektronische APV-zaaimachine. Zeker na de oogst van graan en mais heeft de loonwerker veel werk met deze machine.
Duiven melken en supporteren voor Club
De duiventil valt meteen op en verraad Jurgens hobby. Baeke leerde de stiel van zijn vader. Albert die tot voor kort mee zorgde voor de duiven is vorig jaar overleden. Jurgen heeft zo’n vijftig duiven waarvan er vijftien bekwaam zijn om wedstrijden te vliegen. Elk jaar wint hij wel een eerste prijs op korte afstand. Tegenwoordig gaat dat allemaal elektronisch en wordt de duif geregistreerd wanneer ze haar til terug binnenvliegt. Baeke is een trouwe supporter van Club Brugge en probeert naar iedere thuiswedstrijd te gaan kijken samen met Lode en broer Steven, tenminste als het werk dit toelaat. Om Kristien te plezieren, maken ze ieder jaar na de maiscampagne een citytrip naar de zon, vorig jaar werd het Porto. Zo zijn de batterijen weer opgeladen voor 2018!
Bedrijfsprofiel
Het Oost-Vlaamse Sleidinge is de thuisbasis van loonbedrijf Baeke – Willems. Vandaar voeren Jurgen Baeke (48) en Kristien Willems (47) 80 % van de loonwerken uit binnen een straal van vijftien kilometer. Buiten stalmest spreiden en maaidorsen doen ze de meest voorkomende activiteiten voor de melkveehouderij. Jurgen en Kristien werken voor een trouw publiek, verschillende landbouwers werkten nog samen met de ouders van Kristien. Gemiddeld melken hun klanten 50 koeien, de grootste 120.Kristien maakt de planning en neemt alle administratie voor haar rekening. Daarbovenop werkt ze 30 uren per week als verpleegkundige in het ziekenhuis van Eeklo. Al haar vakantiedagen spaart ze op voor de drukte in voor- en najaar. Daarin zorgt ze ook nog voor het eten van de chauffeurs tijdens de drukste perioden. Het standaard onderhoud lukt Jurgen prima. Als de vaste chauffeur niet met de grondkar weg is, wordt hij mee ingeschakeld in de werkplaats waar elke winter alles grondig nagekeken wordt. Opvolger Lode Baeke (20) volgt hogere studies in de richting mechanica, hij deed zelfs vakantiewerk bij Dewa. In juni 2019 studeert hij af, Jurgen en Kristien denken volop na hoe ze kunnen uitbreiden. Hun dochter Laure (22) studeert nu voor een master handelswetenschappen.
Stiptheid en kwaliteit vinden ze in Sleidinge erg belangrijk, net zoals het feit dat het machinepark piekfijn in orde moet staan. Jurgen plant twee contactmomenten per jaar met zijn klanten zodat hij weet wat er leeft.
Dit artikel verscheen eerder in “De Loonwerker 03/2018”. Wil je graag een abonnement? Surf dan snel naar onze agroshop!
Tekst & beeld: Tom Govaerts