Wie de blauwe kleur van het Alpense bedrijf Lemken vernoemt, legt in eerste instantie de link met ploegen, zaaicombinaties en grondbewerkingsmaterieel. Sinds 2005 (met de overname van Jacoby en RTS) wordt ook sterk ingezet op de gewasbescherming met de gekende modellen Sirius, Primus, Albatros en Vega. Op Agribex gaf Lemken in detail toelichting aangaande de evolutie binnen het veldspuitengamma. Nieuw zijn de getrokken spuit Orion 12 en de zelfrijder Nova 14 waardoor Lemken completer wordt binnen het segment van de gewasbescherming. Inzake meststofstrooiers werd een samenwerking opgestart met Sulky. De blauwe varianten worden verkocht binnen de productseries Spica, Tauri en Polaris.
Meststofstrooiers van 900 tot 4.000 liter
Binnen zijn gamma meststofstrooiers biedt Lemken de klant heel wat keuzevrijheid. Enerzijds kun je kiezen tussen drie series (Spica, Tauri en Polaris) met tankvolumes van 900 tot 4.000 liter; anderzijds kun je qua uitrustingsniveau gaan van een zeer eenvoudige basisuitvoering tot een volledig Isobus compatibele oplossing. De aanpassing van de werkbreedte verloopt bij deze strooiers vrij eenvoudig door het valpunt van de meststoffen op de strooischijf te gaan variëren. Aan de achterzijde kun je dan weer het debiet elektrisch afregelen. Het Section Control Systeem, Econov genaamd, laat met behulp van gps toe om de strooihoeveelheid te gaan variëren over 12 verschillende deelbreedtes op basis van het samenspel van twee voormelde parameters. Een kantstrooiinrichting met drie optiemogelijkheden is ook beschikbaar. Door dit gamma meststofstrooiers aan te bieden, wordt Lemken completer binnen zijn teelttechniek.
Lemken heeft een samenwerkingsovereenkomst met Sulky gesloten waardoor het meststofstrooiers nu in de gekende Alpense blauwe kleur aan zijn klanten kan aanbieden. Je hebt de keuze tussen 3 series (Spica, Tauri en Polaris) met tankvolumes van 900 tot 4.000 liter
Seedhub voor vanggewasinzaai
Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en de mestwetgeving leggen heel wat voorwaarden/verplichtingen op die ertoe leiden dat het areaal tussenteelten, groenbedekkers en vanggewassen voor onze Vlaamse landbouwers exponentieel gestegen zijn. Veelal wordt dit in de praktijk nog gerealiseerd door een cultivator en een zaaicombinatie na elkaar het veld in te sturen, terwijl dit bij voorkeur in één werkgang gebeurt. Dit spaart niet enkel tijd en brandstof maar werkt ook bodemsparend aangezien je door de opgetrokken grond niet meer hoeft te rijden. Zo heeft Lemken zijn Rubin 10, Kristall 9, Karat 9 en Heliodor nu ook beschikbaar met een Seedhub-opbouw zaaiunit. Deze kan naargelang het volume elektrisch (200 L uitvoering) of hydraulisch (500L uitvoering) aangedreven worden en is voorzien van acht uitgangen. Deze acht uitgangen staan dan in verbinding met acht kleine ketsplaatjes waar het zaad dan opgeblazen wordt en vervolgens gaat “uiteenspatten” in de breedte. De positie van de ketsplaatjes is bij Lemken handig te wijzigen waardoor je zelf kan gaan bepalen om het zaad voor de rol of in de rol te blazen. Bij groenbedekkers die lichtkiemend zijn, kun je beter voor een oppervlakkige opbreng kiezen. De veldresultaten zijn alleszins zeer bevredigend op het vlak van de opkomst en de verdeling over de werkbreedte. Per individuele uitgang kun je gemakkelijk 50 à 60 cm werkbreedte coveren, waardoor het systeem perfect werkt op cultivatoren of schijveneggen van 4 à 4,5m. Met de bijgeleverde boordcomputer kun je vlot een afdraaiproef doen in functie van de werkbreedte, rijsnelheid en zaaidichtheid. Optioneel kun je kiezen voor een wielsensor waardoor de zaaihoeveelheid continu wordt bijgestuurd in functie van de rijsnelheid. Ook een sensor in de tank is mogelijk om de bevullingsgraad weer te geven. Een sensor op de driepuntshef zorgt er dan weer voor dat er bij het draaien op de kopakker niet gezaaid wordt. Belangrijk is wel om je nalooprol wat te laten drukken zodat het zaad wat aangedrukt wordt en het zaaibed vrij egaal achterblijft. Wil je dan achteraf nog gaan klepelen, dan is het aangenamer werken op een vrij vlakke ondergrond. Alle groenbedekkermengsels kunnen vlot uitgezaaid worden alsook snijrogge bv. na een late maisoogst. Je haalt voordeel uit het feit dat je trekker een betere tractie heeft op de vaste ondergrond van de bestaande teelt en in één passage ben je uit het veld. Rijsnelheden van 8 à 10 km per uur zijn perfect haalbaar en met brede cultivatoren ga je op korte termijn een veel grotere oppervlakte kunnen bewerken. Een laatste voordeel is dat verstoppingen nagenoeg onbestaande zijn aangezien er geen contact is van de uitlopen of ketsplaatjes met de bodem.
Nieuwe getrokken Orion 12
Het bestaande gamma van de getrokken spuiten met de Vega, Primus en Albatros wordt bij Lemken nu uitgebreid met de Orion 12. Het is een high-end getrokken spuit die aangeboden wordt in volumes van 4.000, 5.000 en 6.000 liter en die ook conform de nieuwe COC-regelgeving afgeleverd wordt. Zo worden BPW-assen met zware remmen gebruikt die bovendien lastafhankelijk functioneren op basis van het volume vloeistof in de tank. De as kan mechanisch of met lucht geveerd worden. De maximale wieluitslag bedraagt 26 graden. Qua pompen heb je de keuze tussen twee X200L of 2X250L. De productvuller heeft een volume van 55 liter en is voorzien van randbevochtiging zonder nevelwerking. De aluminium spuitboom (24 tot 39m) werd samen met het Franse Pommier ontwikkeld en klapt, in functie van de werkbreedte, in twee (tot 24m) of drie (27 tot 39m) delen op naast de machine. Via een axiaal draaipunt gaat de spuitboom balanceren. Opvallend is wel dat de steunpunten voor de boom aan de zijkant van de tank kunnen “leven” waardoor ook tijdens het rijden op de weg de boom enige bewegingsvrijheid heeft. Het design van de spuitleiding is bij Lemken zo ontwikkeld dat alle spuitdoppen zich op één lijn bevinden. De Orion 12 kan momenteel nog niet uitgerust worden met pulserende dophouders maar daar wordt aan gewerkt. EltecPro individuele dopschakeling is wel mogelijk. Verder is er ook een continue circulatieleiding voorzien waardoor je ook bij het inzetten direct over de gewenste spuitdruk beschikt. Lemken laat de klant algemeen veel keuzevrijheid. Zo heb je qua besturing de keuze tussen vaste of fuseebesturing (met gyroscoop). Deze laatste kan in combinatie met een spoorbreedte van 1,5m op een 4.000 liter uitvoering of op 1,8m spoor vanaf het 5.000 L -model. De maximale spoorbreedte bedraagt 2,25m. Verder kan de gebruiker ook vrij kiezen tussen een handmatige bediening (met hendels) of een elektrische aansturing via een display. Optioneel is proactieve spuitboomgeleiding of AdaptiveBalancingControl (ABC) in verschillende uitvoeringen (max. vijf sensoren) beschikbaar waardoor de spuitboom zich gaat aanpassen aan de glooiingen van het terrein. Als basis start men met ABC² waarbij twee sensoren de boom gaan bijsturen in functie van de hefhoogte en de hellingscorrectie. Kies je voor ABC³ dan wordt ook de variabele geometrie meegenomen. Voor rijenculturen bestaat nog een plus-uitvoering. Automatische reiniging met EES 4 is ook beschikbaar. De Orion 12 is leverbaar vanaf de zomer 2020.
Saphir 9 volgt Saphir 7 op
Bij de mechanisch aangedreven opbouwzaaimachines introduceert Lemken de Saphir 9 als opvolger van de Saphir 7. Bij deze mechanische variant verloopt de aandrijving van de zaaias en de zaaiwielen via een stappenwiel, cardanaandrijving en een traploze transmissie. Aan het basisprincipe van een dubbelschijfkouter in combinatie met een rubberen dieptegeleidingswiel werd niet geraakt. Dit zorgt voor een exacte afleg van het zaaizaad bij diverse grondsoorten en snelheden. Uiterlijk het meest opvallend is de nieuwe look van de zaadtank. Verder kregen de zaadeggen een U-profiel vorm. Verder zal op korte termijn de Saphir 10 de huidige elektrisch aangedreven Saphir 8 gaan vervangen.
Tekst: Lieven Van den Berghe Beeld: Lemken & Lieven Van den Berghe & Jan Ebinger