Väderstad Tempo precisiezaaimachine: snel zaaien én een optimale verdeling

Vijf jaar geleden introduceerde importeur Homburg de Väderstad Tempo zaaimachines in de Benelux. Terwijl de fabrikant al in 2006 startte met haar precisiezaaimachine project. Hoe zit dat?

Volgens Ron Smit, productspecialist bij Homburg, is het de filosofie van Väderstad om alleen machines op de markt te brengen waarvan de capaciteit of kwaliteit twee keer zo hoog is als bestaande machines. En daarbij gaat de fabrikant niet over één nacht ijs. Het project ‘precisiezaaien’ startte in 2006 met een bezoek van oprichterszoon Crister Stark aan Argentinië om de daar gangbare precisiezaaitechnieken voor mais te bekijken. Het idee voor de Tempo ‘planter’ was geboren.

Hoofd ontwikkeling Gert Gilstring werd verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het zaaisysteem en daarom wordt het systeem ook wel het Gilstring systeem genoemd. Project Tempo werd uiteindelijk het meest omvangrijke R&D-project ooit van Väderstad en in 2011 werd de eerste Tempo precisiezaaimachine, een getrokken Tempo F, aan het publiek voorgesteld. Väderstad noemt het doseersysteem PowerShoot naar de luchtdruk die de zaden tegen de zaaischijf blaast. Bij maiszaaien is een druk van 0,35 bar gebruikelijk. De diepte-instelling vindt plaats via slepend opgehangen wielen vlak naast de schijfkouters. Deze ophanging zorgt volgens de fabrikant voor minder trillingen en het vraagt minder trekkracht.

Lees het volledige artikel met gebruikerservaringen in De Loonwerker van april.

%d bloggers liken dit: