Väderstad Rapid – Een legende herboren

De Väderstad Rapid C/S getrokken zaaimachines hebben hun sporen al verdiend en krijgen nu een update. De gehele machine is hertekend, maar verschilt op het eerste zicht niet veel van de vorige generatie.

sized_140904-123028-10492De zaad/kunstmesttank is wat hoger in de machine geplaatst waardoor deze beter toegankelijk is. Het aantal smeernippels is drastisch verminderd door het gebruik van gesloten lagers waar mogelijk.  De nieuwe Rapid modellen zijn allen uitgerust met hydraulisch aangedreven zaaddosering. Hierdoor kan nauwkeuriger gewerkt worden via GPS.
De nieuwe volgeg bestaat in een mechanische en hydraulische uitvoering. De hydraulische volgeg kan van uit de cabine aangestuurd worden, waardoor bij veranderende grondsoorten in het veld direct de nodige druk kan gezet of weggenomen worden op de eg.

Voor het precieze zaaiwerk kan geopteerd worden voor een sized_140904-095250-10314standaard oplossing met een externe GPS of voor het Väderstad E-Services systeem waarbij de volledige machine aangestuurd wordt via een iPad Air. De iPad connecteert met de machine via een WiFi-netwerk dat uitzend van op de E-Services router op de Rapid en beveiligd is. Via de Väderstad E-Control app kunnen van uit de cabine tijdens het werk alle parameters gecontroleerd en gewijzigd worden. De iPad kan ook los gebruikt worden, zodat men naast de machine bepaalde instellingen kan bijregelen zonder verschillende keren in en uit de cabine te moeten klimmen.

De Rapid C/S zaaimachines bestaan in 3 en 4 meter getrokken versie, en kunnen van de nodige grondbewerkingsmodules voorzien worden. Het inbrengen van kunstmest en het zaaien gebeurt met geharde stalen schijven van 250 mm. Het zaad wordt afgelegd door een kouter tegen deze schijf. De afstand tussen de zaaischijven is 12,5 cm, kunstmest wordt op 25 cm afgelegd.

 

%d bloggers liken dit: