Väderstad Carrier CrossCutter disc, machine van het jaar 2018

Väderstad lanceerde tijdens Agritechnica 2017 de Väderstad Carrier met CrossCutter Disc. Mét succes: deze CrossCutter Disc werd bekroond met de Award ‘Machine of the Year 2018’ in de categorie grondbewerking. De CrossCutter Disc heeft onderscheidende eigenschappen voor een effectieve (ondiepe) grondbewerking en legt hiermee de basis voor hogere opbrengsten.

De CrossCutter-schijf kan worden gemonteerd op de Carrier, de schijfcultivator van Väderstad met werkbreedten van 3.00 tot 12.25 meter. De bewerking door de CrossCutter-schijf is zeer intensief, maar de werkdiepte is gering. Daardoor kan er gewerkt worden tot een snelheid van 20 kilometer per uur en wordt weinig vermogen gevraagd. Door op een diepte van 2 tot 3 cm intensief te werken, voorkomt de CrossCutter-schijf dat resten van groenbemesters te diep in de grond worden gemengd. De organische stof van de groenbemester blijft beschikbaar boven in de bouwvoor, waardoor de volgteelt een voorspoedige start maakt.

Na de oogst is het van groot belang dat overgebleven opslagzaden ontkiemen en uitgroeien. Daardoor ontstaat een vals zaaibed dat door een grondbewerking kan worden verwijderd voor een goede veldhygiëne ten behoeve van het volggewas. Als dit wordt nagelaten, bestaat de kans dat opslag van overgebleven zaden de opbrengst van volggewassen verstoren. Dankzij de schijfvorm en de toepassing van hoogwaardig Zweeds staal zorgt de CrossCutter-schijf ervoor dat al het materiaal wordt losgesneden en intensief wordt gemengd bij een geringe werkdiepte. Dit betekent dat er over het hele perceel een extensief vals zaaibed wordt gevormd. Omdat elke CrossCutter-schijf aan een eigen, tussen rubbers gemonteerde, schijfarm wordt bevestigd, volgt de Carrier het grondoppervlak nauwgezet, zodat er een egaal zaaibedresultaat ontstaat.

In de praktijk laat de CrossCutter-schijf ook goede resultaten zien in de graanstoppel, waarbij de intensieve, oppervlakkige bewerking helpt om grasonkruiden zoals duist te bestrijden. De CrossCutter-schijf heeft een diameter van 450 mm en wordt gefabriceerd van Zweeds V55-staal van hoge kwaliteit. De CrossCutter-schijf is ontwikkeld en wordt geproduceerd door het Zweedse bedrijf Svensk Presshärdnig (SPH). SPH is de grootste producent van geharde slijtdelen ter wereld en volledig eigendom van de Väderstad Group.

%d bloggers liken dit: