Uitlaat: Modder op de weg

De maïsoogst verliep tot nu toe vlot en droog, de andere gewassen waren moeilijker te oogsten door de droogte. Nu we ons alsmaar dieper in de herfst begeven, stijgt de kans op regen en daarmee ook de kans op modder op de weg. Het blijft een heikel punt, die modder. De wetgeving is er duidelijk over, maar de interpretatie van die regels laat ons (teveel) ruimte om verantwoordelijkheid af te schuiven.

Sinds 2001 lanceert de provincie West-Vlaanderen jaarlijks een campagne rond het thema, met als doel om enerzijds het de landbouwers en loonwerkers gemakkelijker te maken om de wegen proper te houden, maar ook anderzijds de burger te sensibiliseren over het mogelijke gevaar van vuile wegen. Het is echter wachten op navolging in andere provincies van deze campagne. Want de verantwoordelijkheid helemaal bij de landbouwers en loonwerkers leggen is een foute benadering van het probleem, een aangepast rijgedrag zou verschillende ongevallen ook kunnen voorkomen.

En ondertussen? Een veegborstel voorop de trekker of shovel!

Veel leesplezier,

Antoon

Op de website www.modderopdeweg.be kan je hierover meer informatie vinden zoals de specifieke wetgeving en de maatregelen die landbouwers moeten treffen tijdens de oogstperiode.

Deze Uitlaat verscheen in De Loonwerker 10/2016. Nog geen abonnement? Surf snel naar de agroshop!

%d bloggers liken dit: