Uit de oude doos van …de familie Verplancke

Al van jongs af aan was Dirk Verplancke uit Wontergem bezeten door tractoren. Op 12-jarige leeftijd kon je hem dan ook al terug vinden op de trekker van de ouderlijke hoeve. Ondertussen is Dirk bijna toe aan zijn pensioen, waarbij hij mag terugblikken op een succesvolle carrière. Hij heeft een prachtig loonbedrijf uit de grond gestampt, alsook ging het hem voor de wind op hobbygebied met tal van trofeeën die hij behaalde tijdens tractorpulling en pikdorsercross wedstrijden. In 1985 toen tractorpulling nog in zijn kinderschoenen stond, was Dirk al Belgisch kampioen.

Als hij alle trekkeruren die hij heeft gemaakt zou moeten optellen, schat hij ergens tussen de 125 a 140.000 uren uit te komen, dat kan al tellen!

Het loonbedrijf is een echt Fendt-walhalla maar dit is niet altijd zo geweest. In 1976 richtte Dirk als landbouwerzoon een eigen loonbedrijf op en dit toen met een Ford 6600. Al snel kwamen er enkele International tractoren op het bedrijf dan werd heel wat jaren overgeschakeld naar Fiat tractoren om tenslotte toch het Fendt-virus te pakken te krijgen. Met als één van zijn favoriete trekkers, de eerste Fendt Favorit 824 in België.

De aardappeloogst primeerde, dit met een Goossens 1-rij. Het rooien en planten van aardappelen, ploegen en eggen net als het rooien van schorseneren waren de hoofdactiviteiten destijds. Daarnaast was Dirk nog actief als landbouwer met wat akkerland en mestvarkens.

Na de Goossens 1-rij kwam al snel een Goossens 2-rij en werd er uiteindelijk ook fors geïnvesteerd in een Riecam-AVR RBM 230, de eerste in België, die door Dirk werd aangekocht. Het was bovendien de eerste zelfrijdende 4-rijïge rooier in België. In 1995 werd het rooien van aardappelen stopgezet en werd er een nieuwe activiteit gestart: het uitvoeren van grondwerken. Een eerste vrachtwagen werd aangekocht, een Iveco, alsook een Caterpillar 320 B kraan op rupsbanden.

Begin de jaren 90 werd de stap naar het mais hakselen gezet, dit door de stopzetting van het naburig loonbedrijf van Paul Van Hulle uit Tielt. Men was echter al 3 jaar actief in het hakselen van gras, dit met een Claas Jaguar 690. Waar men voordien veel gras opraapte met hun Claas- en Mengele-opraapwagens.

Vanaf het moment dat in België aan tractorpulling werd gedaan, was Dirk aanwezig. Aanvankelijk vooral met zijn Fiatagri 160-90 die heel wat titels naar huis sleepte. Ook was hij een aantal jaar terug te vinden met hun cross combine in tal van pikdorserscrossen, waar hij reed met hun omgebouwde maaidorser, genaamd ’t Muynck Manneken’. Wat voor nog meer bekers in de kast zorgde.

Dirk en diens vrouw Marja zijn ook ontzettend trots op hun kinderen Dominique en Sofie Vande Maele die de zaak dit jaar heeft overgenomen en een nieuwe vestiging oprichtte in Tielt, maar ook op hun dochter Caroline die samen met haar man grond- en afbraakwerken Van Gheluwe in Gottem runnen.

 

Tekst en beeld: deoudedoos.be

%d bloggers liken dit: