Uit de oude doos van…de familie Bosmans

Het was Marcel Bosmans die, tussen de twee wereldoorlogen in, de firma B.M.A ( Bosmans Machines Agricole ) oprichtte te Edingen. Als zoon van een smid had hij al een enige band met de landbouw, vooral met het aanbrengen van een ijzeren beslag op de vele houten wielen die er toen nog waren. Naast zijn constructiehuis deed Marcel na de oorlogsjaren ook wat loonwerk. Dit met een Massey Harris maaidorser en een Claeys lagedruk pers die voorzien was van een Chrysler motor.

Dit was echter van korte duur en men deed hoofdzakelijk verder met de constructie van ploegen en frontladers. Daarnaast verkocht men ook nog heel wat pikbinders van Fahr en Lanz. Bosmans stond ook lange tijd in voor de verkoop van Kramer tractoren, gevolgd door John Deere tractoren op Petrol. John Deere had in die tijd nog geen Diesel modellen waardoor Bosmans besloot Nuffield tractoren te gaan verkopen.

Marcel had uiteindelijk ook enkele nazaten, 2 dochters en een zoon. Het is zoon Willy die dezelfde microbe van diens vader te pakken kreeg. In 1958 zwaaide hij uit bij het leger en besloot op eigen benen te gaan staan. Het atelier van zijn waar, waar hij al aan maaidorsers van naburige loonwerkers en landbouwers werkte, werd echter te klein. Daarop besloot hij een eigen terrein te kopen in Herne en er een nieuw bedrijf op te richten. Aanvullend op het garagewerk besloot hij zich ook te wagen aan wat loonwerk. Zo was hij er als de kippen bij om mais te gaan hakselen. Dit al reeds in 1961 met een Lundell hakselaar. Daarnaast werd ook nog heel wat raaigras gehakseld. Een hele resem van mais hakselaars zouden nog volgen.

In 1972 kwam er opnieuw een spectaculaire machine op het bedrijf, een eerste zelfrijder. Een eigen fabrikaat gebaseerd op een John Deere 34 voorzien van een Perkins motor met turbo die zo’n 135-pk leverde, de aandrijving kwam van Poclain. Hiervan werden er uiteindelijk drie stuks gemaakt, waarvan twee voor collega loonwerkers. Daarna werd weer overgeschakeld naar de machines van John Deere, met als laatste hakselaar de John Deere 5830. Verder was men sinds 1990 ook gespecialiseerd in het persen van ronde balen, dit met een John Deere 550 pers, deze activiteit voerde Bosmans een drietal jaar uit. Het zaaien van mais gebeurde lang in eigen beheer, de eerste jaren was dit met een 4-rijïge John Deere. Later volgde nog een niet samenvouwbare 8-rijïge Monosem, een loodzware machine en daarvoor werd de zelf omgebouwde 6-cylinder Nuffield 10/90 gebruikt.

Naast het loonwerk werd in 1968 ook het dealerschap van John Deere op zich genomen. Heel wat tractoren, maaidorsers en hakselaars werden hier tweedehands -en nieuw verkocht. In 2000 werd het bedrijf overgelaten aan Christian Van Geem. Willy wilde nog niet rentenieren en besloot te gaan boeren in Roemenië op zo’n 350 hectaren. Ondertussen is hij een zestal jaar terug in België. Het eigenhandig renoveren van de ouderlijke woonst en atelier houd hem nu vooral bezig en dit op reeds 82-jarige leeftijd!  Het geheim dat hij nog steeds zo fit is, zit volgens hem zelf in volgende zaken ; altijd bezig blijven, op tijd en stond eten en geen vrouw hebben dat u de oren van uw kop zaagt.

%d bloggers liken dit: