Trelleborg en Massey Ferguson veroveren de Zuidpool

Het Antarctica2 Team geleid door ‘Trekker meisje’, Manon Ossevoort, heeft nu de Zuidpool bereikt. Hiermee is de eerste fase van de expeditie, om met een MF 5610 trekker een heen-en terugreis van maar liefst 5000 kilometer te maken naar de Zuidpool deze winter, afgerond.

Als officiële partner van de expeditie ontwikkelde Trelleborg een speciale multifunctionele set van complete wielen, banden en velgen, waardoor de MF 5610 met succes de verraderlijke weersomstandigheden van de Antarctische wateren kon trotseren.

MFantarctica2_101214_SouthPole_Trelleborg-3366_92736Uit strenge testen van standaard landbouwbanden, voorafgaand aan de expeditie onder leiding van Trelleborg en Massey Ferguson, is gebleken dat als gevolg van de ongunstige weersomstandigheden en de barre omgeving van Antarctica, het brandstofverbruik en de vereiste trekkracht prestaties belangrijke uitdagingen zouden worden. Dus een band met uitstekende flotatie welke resulteert in verbeterde drukverdeling op de grond en superieure trekkracht was essentieel om  een lager brandstofverbruik en hogere grip te garanderen, evenals, verhoogd comfort voor de chauffeur en handelbaarheid.

Daarom hebben de Trelleborg ingenieurs ervoor gekozen om het loopvlakpatroon van zijn innovatieve ProgressiveTraction™-band aan te passen, door de hoogte en de afronding van de schouders van het loopvlak te veranderen, zodat de band beter geschikt is voor de zachte bodem van  Antarctica. Er werd een  uniek karkas ontwikkeld dat gebruik toelaat bij een druk van amper 0.3 bar, tegelijkertijd zorgt de speciale Trelleborg velg ervoor dat de banden niet kunnen ontsporen.

MFantarctica2_101214_SouthPole_Trelleborg-3387_92739Nicolas Bachelet, de hoofdmonteur van de Antarctica2 expeditie, licht toe: “Het kostte ons team 18 dagen om het eerste deel van de expeditie te voltooien, we kregen te kampen met zeer zware omstandigheden, gletsjers, steile beklimmingen,  zachte sneeuw en temperaturen tot minus 56 graden Celsius. Dit deel van de expeditie afronden is niet alleen een fenomenale prestatie en bevestiging van de wil en vastberadenheid van de bemanning, maar eveneens een prestaties van zowel de MF 5600 trekker als van de Trelleborg ProgressiveTraction ™ banden.

“De ProgressiveTraction™ band bleek zeer veerkrachtig, en kon succesvol omgaan met de barre temperaturen. Niet alleen bevroren de banden niet, maar ze bleven zacht en zorgden voor betrouwbaarheid en het bestuurderscomfort gedurende de volledige rit. De belangrijkste uitdaging waarmee de banden geconfronteerd werden was de trekkracht bij het beklimmen van gletsjers. Dankzij de extra grip, geboden door het ultra-flexibel karkas en de brede voetafdruk van de banden, slipte de trekker zelden gedurende de gehele bergachtige regio.”

Piero Mancinelli, R&D Directeur Land- en bosbouwbanden bij Trelleborg Wheel Systems, zegt: “om ervoor te zorgen dat de band onder de wisselende weersomstandigheden tijdens de expeditie zou presteren, werd de druk van de banden gewijzigd om meer trekkracht en reserve-drijfvermogen  te krijgen, wanneer nodig. Bijvoorbeeld, op de harde gladde ijsvlaktes, presteerden de banden best op 12 psi, terwijl in de diepe sneeuw daarentegen het beste bij 4 en 6 psi, om het bestuurderscomfort  en de handelbaarheid te verhogen.

“Antartica2 is tot nu toe al een opmerkelijke reis geweest en ze zorgt voor een wereldwijd platform om de prestaties van de ProgressiveTraction™ banden te laten zien in één van de zwaarste omgevingen op aarde – wij zijn dan ook erg blij met de  prestaties van de banden gedurende de  expeditie tot zover.”

One comment on “Trelleborg en Massey Ferguson veroveren de Zuidpool

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: