Hooibeekhoeve en Steyr nodigden de pers uit ter gelegenheid van de officiële overhandiging van de sleutels van twee nieuwe tractoren. De 6175 Impuls en 4130 Expert zijn beide CVT-modellen die door Hooibeekhoeve geleaset worden. Samen met heel wat andere hulpmiddelen, waaronder bodemscans en opbrengstmetingen, helpt de in de tractor aanwezige technologie om steeds meer en beter aan precisielandbouw te gaan doen.
Tjörven Van de Velde, business manager bij Steyr, stond in zijn introductie stil bij de visie van de tractorfabrikant. “Wij willen dicht bij onze klanten staan en hen doordachte oplossingen en ondersteuning aanbieden. Het bestuurderscomfort staat centraal. De twee tractoren die we op Hooibeekhoeve afleverden, passen helemaal in deze visie. In het bijzonder het S-fleet-telematicaportaal is een voorbeeld van zo’n doordachte oplossing.”
Data is alles
Het online programma S-fleet werd verder toegelicht en gedemonstreerd door performance manager Tom Vindevoghel. “Dit gratis beheerprogramma is beschikbaar via MySteyr en laat toe de tractorvloot (fleet-functie) te beheren maar evenzeer om de ‘farm’ te beheren. Via ‘Fleet’ kan je locatie en details van je tractoren volgen, van aantal draaiuren tot realtime snelheid. Als de eigenaar toestemming geeft, kunnen ook de dealer en de fabriek bepaalde gegevens ontvangen.” Op die manier kan een dealer bijvoorbeeld proactief de landbouwer gaan contacteren om een onderhoud in te plannen. Ook foutcodes kunnen opgevolgd worden. “De belangrijkste tab is voor een onderzoeksinstituut als Hooibeekhoeve, maar ook voor een landbouwer, de ‘farmtab’. De basis voor dit programma zijn de grenzen van de percelen. Deze kunnen eventueel van andere programma’s worden overgenomen maar hiermee begint alles. Eens je zeker bent dat je op het juiste perceel zit, kan je extra lagen genereren en bekijken. Zo kan je bijvoorbeeld gaan kijken naar het brandstofgebruik tijdens bewerkingen. Het grote voordeel is dat je draadloos werkt en na het seizoen taakkaarten kan gaan maken voor het seizoen dat volgt.”
Steyr erkent dat ze het programma nog verder moeten ontwikkelen. Dit mede op basis van ervaringen die ze opdoen bij klanten als Hooibeekhoeve. Zo wordt er momenteel gewerkt aan een update zodat ook een hoogtekaart en een overzicht van de motorbelasting gegeneerd kunnen worden.
Meer vragen dan antwoorden
Gert Van de Ven gaf tot slot nog een toelichting bij het praktische gebruik van de nieuwe tractoren. “We doen al heel wat metingen zoals bodemscans, opbrengstmetingen via NIR-technologie en we gebruiken dronebeelden. Maar ook tractortechnologie gaat ons weer extra informatie kunnen verschaffen. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien hoe ons brandstofverbruik varieert met een veranderde bandendruk maar ook als de bodem er anders bij ligt. Je kan op die manier verschillen gaan bekijken tussen natte en droge percelen. Één van de projecten waarbij we deze tractortechnologie zeker gaan kunnen gebruiken, is het demonstratieproject ‘Droogtekaarten voor aardappel en mais’. Één van de belangrijke vragen daarbij is of je een minder vruchtbaar perceel meer of minder moet gaan bemesten en hoe je de zaaidichtheid moet aanpassen. Om eerlijk te zijn hebben we vandaag meer vragen dan antwoorden op dat gebied. We hopen dat de informatie die we via de nieuwe tractortechnologie verzamelen ons weer een stap dichter bij antwoorden kan brengen. Maar daar zal zeker nog heel wat onderzoek voor nodig zijn, onder meer via een doctoraatsonderzoek.”
Meer hierover kan je lezen in de volgende editie van Akkerbouwkrant.
Tekst en beeld: Seppe Deckx