Een betere spuitkegel en een betere bedekking op het blad. Het is de theorie achter MagrowTec, een techniek op basis van magnetische componenten, die er voor zorgen dat de fysische en chemische eigenschappen van de spuitvloeistof veranderen.
GroeNoord testte als dealer de werking op een akkerbouwbedrijf in Oost-Groningen en maakt een realistisch vergelijk met een conventionele spuitmachine zonder MagrowTec. De resultaten spreekt tot de verbeelding en verbaast zelfs de deskundigen. “De bedekking was bijna zestig procent beter.”
MagrowTec
Chiel Bouwhuis, productspecialist gewasbescherming en combinetechniek bij GroeNoord Ag&Turf, vertelt dat er voor de proef alles aangedaan is om een goed vergelijk te maken. “We hebben twee identieke John Deere M9521i-veldspuiten gebruikt met een boomlengte van 39 meter. Daar hebben we Lechler ID 120 03-doppen opgezet en die ook uitgewisseld zodat slijtage geen punt is. Er was geen wind op het moment van bespuiten waardoor we met een druk van drie bar echt een heel mooi vergelijk konden maken. Het enige verschil tussen de twee machines was MagrowTec. Dit leverde best verrassende resultaten op.”
Phythophtora-bespuiting
Met vijftig centimeter dopafstand en een druk van drie bar mag je spreken van een grove druppel. In een veld met aardappelen zijn bij een reguliere phythophtora-bespuiting vijf plaatjes met bedekkingskaartjes geplaatst op twee verschillende hoogtes en dan kruislings. Uiteindelijk zijn de beide veldspuiten drie keer door gewas gegaan met dezelfde dosering. De kaartjes zijn in het veld gescand en vervolgens door een computerprogramma gehaald die de bedekking en het verschil berekend. Maar met het blote oog waren de verschillen al te zien en dat liet grote verschillen al voorspellen. Uiteindelijk liet de bespuiting met MagrowTec een betere bedekking van 59,78 procent zien ten opzichte van conventioneel. Daarbij was aan de bovenkant van het gewas sprake van 64,62 procent verbetering en onderin 53,42 procent. “Met een erg grove druppelcodering blijkt de techniek in staat om de druppel toch heel fijn te maken. Dat wisten we al, maar deze uitkomst was wel heel overtuigend”, vertelt Jan Thijms van MagrowTec Nederland.
Appels met appels vergelijken
Voor Chiel Bouwhuis betekende de veldproef ook een bevestiging van de werking van de techniek. “Er zijn best wel veel testen, maar vaak gaat het om verschillende technieken van verschillende veldspuitfabrikanten. Eigenlijk vergelijk je dan appels met peren. Wij wilden appels met appels vergelijken. Vandaar dat we exact dezelfde machines in het veld wilden met één verschil, MagrowTec. Pas dan zie je wat het effect van het systeem is.”
Standaard op een veldspuit met een boom van 39 meter is een uitvoering met acht zogenoemde manifolds dit zijn grote blokken gevuld met magneten die na de tank en voor de spuitleiding geplaatst worden. Door de leiding liggen rods. “Het systeem is gebaseerd op permanente aardmagneten. Door wisselende magnetische velden worden de fysische eigenschappen van water bewerkt. Eindresultaat is een meer uniforme druppelgrootte die uit de spuitdop komt”, legt Jan Thijms het principe uit. “Het resultaat is een betere bedekking, er komt meer water met middel op de juiste plek. Dat betekent dat je met een lagere dosering, nog steeds goede bestrijding kunt uitvoeren. Of andersom beredeneert, net zoveel doseren maar een betere bestrijding kunt uitvoeren. Dat is van de klant afhankelijk, bijvoorbeeld of het gaat om een phythophthora-bestrijding of een andere bespuiting.”
Belangrijk voor de toekomst
Thijms ziet dat technieken als MagrowTec voor de toekomst belangrijk zijn. “De toelating van middelen zal strenger worden. Dat betekent dat we minder middelen over houden, mogelijk met een slechtere werking. Ook de inzet van biologische middelen neemt toe. Dat betekent dat een goede bedekking houden en krijgen, steeds belangrijker wordt, zodat we zolang mogelijk goede bestrijding kunnen uitvoeren met de middelen die we voor handen hebben. Ons systeem zorgt voor een betere bedekking, ook als de omstandigheden lastiger worden.
Ook Chiel Bouwhuis ziet dat onder andere voor de aardappelteelt de aandacht voor technieken als MagrowTec groeit. “Nauwkeurige afgifte was al belangrijk, maar wordt ook steeds belangrijker. Bovendien speelt het milieuaspect mee. Qua hectares vormen aardappelen het belangrijkste gewas in Nederland. Daar wil je een systeem voor dat goed werkt, met als resultaat minder verliezen doordat het middel op de juiste plek terecht komt en minder verwaait of op de grond terechtkomt en afspoelt. Met MagrowTec komen er minder gewasbeschermingsmiddelen in het milieu en de kosten voor de gebruiker zijn lager.”
Driftreductie
“In Nederland wordt MagrowTec vaak toegepast met het oog op driftreductie. Ons systeem heeft die erkenning, maar in België bijvoorbeeld wordt het systeem gekozen vanwege de goede bedekking. Het resultaat met MagrowTec is een beter en egaal druppelspectrum”, vertelt Jan Thijms. “Dergelijke testen als met GroeNoord bevestigen het beeld. Het is ook mooi om dit in het veld te kunnen laten zien. Dat maakt het een stuk tastbaarder.”
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: GroeNoord/MagrowTec