Waar Maschio een paar jaar terug nog last had van groeipijnen, kijkt het nu vol vertrouwen naar de toekomst. Getuige daarvan zijn een investeringsprogramma die op volle toeren draait en een gamma die alle sectoren wil bedienen. Vroeger werd Maschio in één adem genoemd met frezen en rotoreggen. Op vandaag is de productportfolio dermate toegenomen dat je moet zoeken wat er in het gamma nog ontbreekt. De overnames van ploegenfabrikant Moro en persenfabrikant Feraboli zijn maar 2 voorbeelden van de explosieve groei. Wij bezochten de productiefaciliteit in Roemenië en maakten tijdens de Haymaking Field Day kennis met het hooibouwgamma. We hadden een interview met CEO Mirco Maschio en hij bevestigde ons dat alle ingrediënten voor nieuwe groei aanwezig zijn.
Hooibouw als groeipool
Een uitnodiging voor een grasdag bij Maschio? Voor zij die opgegroeid zijn met de frezen en rotorkopeggen van Maschio lijkt het eerder een vreemde wending. Maar bij Maschio zijn ze duidelijk: momenteel komt 12% van onze omzet uit het hooibouwgamma en dat moet groeien. Met de overname van Feraboli beschikt Maschio alvast over een stevige productbasis. Ook in België waren de rondebalenpersen van Feraboli (met de gekende Sprinter 165 reeks) in het verleden goed ingeburgerd. Ze werden onder andere in de vlasteelt gebruikt om met een aangepaste pick-up het vlas op te rollen. Ondertussen heeft Maschio ook begrepen dat het op de markt van de perswikkelcombinaties niet mocht ontbreken. De Mondial 120 werd op de Eima reeds voorgesteld en kwam ook hier in Roemenië in actie. De volgende stap in dit segment voor Maschio is een perswikkelcombinatie met de Extreme 365 pers. Dit is een product dat zeker zal aanslaan bij loonwerkers, aangezien het een antwoord biedt op de vraag naar capaciteit en maximale inzetbaarheid van de chauffeurs. Met 1 chauffeur doe je 2 handelingen en dat zijn de concepten die zichzelf verkopen op vandaag. Afwachten dus waar Maschio mee voor de dag komt op de Agritechnica.
Roemeense fabriek volgens Westerse standaard
Maschio heeft wereldwijd 9 productielocaties waarvan 6 in Italië, 1 in India, 1 in China en 1 in Roemenië. Deze laatste werd opgestart in 2003;is gelegen in de buurt van Arad en stelt 360 arbeiders tewerk. In hoofdzaak worden er 3 productgroepen (schijveneggen, diepgronders en rondebalenpersen) gebouwd. Het is geen assemblagefabriek, maar een pure productielocatie die jaarlijks een 4.000 machines maakt. Het instapmodel bij de balenpersen (Entry 120 met vaste kamer) wordt in deze fabriek vervaardigd onder de merknamen Maschio en John Deere. Op die manier tracht Maschio zijn volumes op te drijven en meerwaarde te halen uit zijn full liner filosofie. De productiestandaard is van een hoog niveau en verregaande gemoderniseerd (lasrobotten, lasersnijders,…). Naast de 3 basisproductgroepen was er binnen de assemblageafdeling ook een Maximetro getrokken pneumatische precisieplanter op rupsen in aanbouw. Met deze Maximetro speelt Maschio in op de vraag vanuit Amerika en Oost-Europa naar grote werkbreedtes (tot 48 zaaielementen). Alle Isobus-functies voor de aansturing van de zaaimachines worden nu aangestuurd via het i-MG Farming platform.
Extreme 365 met variabele geometrie
Op de Eima toonde Maschio de Extreme 365 in Black Edition uitvoering als verwijzing naar nummer 30.000. Op vandaag wordt de Extreme 365 als variabele rondebalenpers aangeboden in 3 uitvoeringen: HTR (gewone rotor), HTC (snijrotor met 15 messen) en HTU (snijrotor met 25 messen). De balen hebben een breedte van 1,2m en kunnen in doormeter variëren tussen 70 cm en 1,65m. De pickup heeft een breedte van 2,2m en de Extreme is uitgevoerd met een dropfloor zodat verstoppingen snel opgelost zijn. Interessant aan deze Extreme is dat de chauffeur vanuit zijn cabine zowel de balendiameter als de balendichtheid kan aansturen. Doordat je de druk kunt laten variëren tussen 50 en 210 bar kun je dus naar keuze een hardere of mindere harde kern gaan maken naargelang je in silage, hooi of stro gaat rijden. Die variabele geometrie is dus een flexibiliteitsvoordeel voor deze Extreme. Zowel net- als foliebinding behoren tot de mogelijkheden. Seriemating is ook een automatisch smeersysteem aanwezig voor alle kettingen, zelfs deze die de pick-up aandrijft. Banden met formaat 400/60 -15.5 zijn nu ook leverbaar.
Aandacht voor passieve bodembewerking
De laatste jaren heeft Maschio duidelijk geïnvesteerd in de passieve bodembewerking waaronder cultivatoren en schijveneggen. Vooral bij de schijveneggen spreekt de multifunctionaliteit de klanten aan. Met een schijveneg kun je oogstresten gaan verkleinen en inwerken, maar evengoed een zaaibed klaarleggen of een diepe intensieve grondbewerking gaan doen. In dit segment werd de Admiral met een werkbreedte van 8,5m voorgesteld. Deze bevat 4 rijen schijven (diameter van 61 cm) in een X-configuratie. De schijven zelf staan onder een hoek van 22 graden gepositioneerd t.o.v. de bodem. Belangrijk voor een goed resultaat is een werksnelheid van 8 tot 12 km per uur aan te houden.
Interview met CEO Mirco Maschio
Mr. Maschio, heel wat bedrijven in uw sector worden overgenomen door concerns (bv. CNH,…) die hun gamma willen verbreden. Wat vindt u van deze evolutie?
“Als bedrijf komen we uit een moeilijke marktperiode, maar met een omzet van 287 miljoen euro (2016) en een gestegen marktaandeel toont Maschio dat er ingezet wordt op groei. Concerns zoals John Deere en CNH zien wij eerder als partners. In onze Roemeense fabriek is John Deere voor ons een OEM-partner aangezien de Maschio Entry rondebalenpers hier ook voor John Deere wordt gebouwd. Hetzelfde geldt voor CNH m.b.t. andere producten. Bovendien is Maschio een familiebedrijf en dat willen we zo houden.”
Maschio heeft onlangs de ploegenfabrikant Moro volledig overgenomen. Hoever reikt jullie ambitie als full liner?
“We willen aan onze klanten een zo compleet mogelijk gamma aanbieden onder de naam Maschio. Naast grondbewerking gaat dit ook over zaaien, planten, bemesten, gewasbescherming, transport, hooibouw en persen. Aangezien ploegen binnen dat concept niet mochten ontbreken, zijn we tevreden dat we de deal met Moro hebben afgerond. Ook Feraboli zit nu onder onze vleugels en vandaag presenteren we hier in het veld onze perswikkelcombinatie Mondial 120. Qua persen hebben we met de 30.000ste Feraboli reeds bewezen dat we heel wat hooibouwervaring in huis hebben.”
Momenteel bouwen jullie in deze Roemeense vestiging schijveneggen, diepgronders en de instapmodellen voor rondebalenpersen. Lopen hier in de toekomst nog meer productfamilies van de band?
“We hebben deze fabriek de voorbije jaren op punt gezet conform de modernste productiestandaarden. In eerste instantie willen we de aantallen opdrijven i.p.v. meer modellen te gaan produceren. De investeringen worden ook in die zin gedaan. Zo gaan we binnenkort een nieuwe lasersnijmachine van 1 miljoen euro in gebruik nemen.”