“Flexibel en snel anticiperen is een kunst”
Voor het decembernummer trekken we naar de Westhoek. Loonbedrijf Kris Veramme – George is niet de grootste, maar wel een betrouwbare partner voor het aardappel- en bietengebeuren. Op de laatste 30 ha bieten na die er nog staan, verliep de oogst dit jaar erg vlot.
Mooie opportuniteit
Boerenzoon Kris Veramme studeerde in 1986 af als automekanieker. Na een jaar gewerkt te hebben in een draai- en freesatelier, ging hij de volgende drie jaar aan de slag gaan bij een machinedealer en loonwerker. Volgende stop was een las- en constructiebedrijf. Wanneer Kris via zijn vorige werkgever vernam dat één van diens klanten over te nemen stond, was zijn interesse geprikkeld. Het betrof een loonbedrijf van vier broers waarvan de oudste gezondheidsproblemen kreeg. Eind augustus 1991, exact 25 jaar geleden, moesten Kris en Caroline snel beslissen en onderhandelen met de bank. Enkele weken later zou het aardappelseizoen immers losbarsten. Ze waagden de sprong en waren de trotse bezitters van drie getrokken aardappelrooiers, enkele Renault-trekkers, een ploeg, een zaaimachine en een aalton.
In 1993 besloot nonkel Hugo, de oom van Caroline, het wat rustiger aan te doen door het grootste deel van zijn bietencliënteel over te laten. Kris twijfelde niet en kocht een occasie trekker met nieuwe rooier. Oprapen deden ze met een Dewulf 6000. Twee jaar later kwam Frans Vervaet een gereviseerde bunkerrooier presenteren die niet alleen op 45 cm kon rooien, maar door hem mechanisch om te bouwen ook op 50 cm kon werken, wat nu de standaard is.
Juiste mentaliteit
Kris en Caroline anticiperen snel op vraag van de klanten en daar rekenen ze een eerlijke prijs voor. “Wij zijn niet de goedkoopste en willen ook graag onze euro verdienen. Doorheen de jaren gebeurde er een natuurlijke selectie waardoor het aantal wanbetalers beperkt is. Wij factureren tweemaal per jaar. Wanneer het nieuwe seizoen aanbreekt, is normaliter alles betaald. Daartegenover doen wij moeite om gemaakte afspraken na te komen. Elk jaar wordt er geïnvesteerd zodat we met mooi en modern materieel voor de dag komen. Op twee aardappelrooiers en één bietenmachine kunnen we rupsen monteren zodat we ook in natte omstandigheden de oogst van het land halen. Dag en nacht werken we zelden of nooit, enige nachtrust is toch vereist. Het is pas wanneer je moe bent dat het fout loopt. Je doet misschien dingen waar je later spijt van krijgt.”
Trekkers in uitbol-traject
Lang ging Kris niet werken, maar op vijf jaar tijd deed hij veel kennis op bij drie verschillende werkgevers die hem nu goed van pas komen bij het onderhoud van zijn machinepark.
Alleen als het hart van de machine hapert, komt er een dealer aan te pas. In de wintermaanden wordt alles gepoetst, nagekeken en gesmeerd. Het bedrijf bouwde zopas een nieuwe werkplaats van 480 m² met alle comfort zoals LED-verlichting, vloerverwarming, refter en sanitair. Om mankementen tijdens de werkzaamheden te voorkomen, worden verschillende onderdelen preventief vervangen. De loonwerker werkt met vier Renault en vier Fendt-trekkers. Deze laatste zijn allemaal vario’s waarvan drie met 200 pk onder de motorkap. Sterk genoeg voor het werk dat hij uitvoert. Wanneer hij ze inruilt, kan hij niet direct zeggen, maar de tractors worden gespaard naarmate de leeftijd. Of Veramme nu met een Fendt of Renault buiten rijdt, één ding is zeker, Radio 2 staat op om het weerbericht niet te missen.
Kraan belangrijk in tussenseizoenen
Wanneer bietentelers met minder dan 3 ha werd afgeraden verder te doen, vielen er veel kleine klanten weg in 2008. Om dat gat op te vullen, kocht Kris een Kobelco-rupskraan van 17 ton. Daarmee voert hij kleine werken uit bij landbouwers zoals nivelleren, een gracht delven of een citerne steken. Werken van een halve of hele dag. “Omdat we niet in onderaanneming werken, zit onze agenda geen veertien dagen vol. Klanten mogen vandaag bellen”, zegt Veramme. “Het kan goed dat de klus morgenavond is geklaard. Het spannendste werk dat we ooit uitvoerden was op een archeologisch site. We zijn er mee op tv geweest.” Voor het bedienen van particulieren werd er geïnvesteerd in een rupskraantje van 3,5 ton.
Zelf sleepslangensysteem gebouwd
De zaakvoerder voelt aan dat zijn klanten minder gewicht willen op hun akkers. Daarom hing Kris het 12 m brede sleepslangensysteem dat hij in eerste instantie kocht voor achter de Deroo-tank, aan de tractor. Hij haalde een drijfmesttank van 2 m³ bij zijn buurman vanonder het stro vandaan en bouwde er een pomp op. De haspels waar één kilometer slang op zit, laste hij eveneens zelf in elkaar. Een eenvoudig en goedkoop systeem dat mooi werk levert op gras-, tarwe- en akkerland. Dit bodemvriendelijk systeem valt ook bij de klanten op, elk jaar wordt er steeds meer mest geïnjecteerd op deze manier. Recht rijden doen ze door middel van een GPS-systeem. Meestal pompen ze de mest rechtstreeks uit de put bij de boer. Half februari zijn er enkele klanten die bellen, maar de drukte situeert zich vooral in maart. De loonwerker heeft nog twee 2-assers van Deroo waarmee ze mest uitrijden.
Deze reportage verscheen eerder in “De Loonwerker 12/2016”. Wil je graag een abonnement? Surf dan snel naar onze agroshop!
Tekst en beeld: Tom Govaerts