Trekker in de Kijker: Deutz-Fahr 6190 Agrotron TTV

In 2013 lanceerde Deutz-Fahr de 6/6TTV-serie als opvolger van de M/600TTV-reeks die tot dan de hogere middenklasse van het merk was. De Trekker in de Kijker van deze maand is specifiek de Deutz-Fahr 6190 TTV, die de opvolger is van de TTV620. Deze zescilinder 6190 TTV is een compacte trekker met genoeg vermogen onder de motorkap!

Tier4Interim
De Deutz-Fahr 6190 Agrotron TTV kwam in 2013 op de markt. Net als alle andere merken moest ook Deutz-Fahr voldoen aan de nieuwe Tier4Interim normen, de fabrikant greep deze gelegenheid aan om de nieuwe 6-reeks te lanceren. De 6190 TTV is een 193 pk sterke trekker die zijn vermogen haalt uit een TCD6.1L06 motor van Deutz AG. Deze 6,1 liter grote zescilinder motor van de nieuwe generatie heeft 4 kleppen per cilinder, in tegenstelling tot de motor van de voorgaande TTV600-reeks die slechts 2 kleppen per cilinder had. Door 4 kleppen per cilinder te gebruiken bereikt de fabrikant een betere cilindervulling waardoor een verbeterde verbranding van de brandstof plaats vindt in de cilinders. Om de uitlaatgassen te laten voldoen aan de Tier4i normen gebruikt Deutz-Fahr de SCR-technologie.
De TCD-motor kan niet alleen gewone diesel omzetten in pk’s maar kan ook draaien op B100, 100% plantaardige biodiesel.
In de 6190 TTV wordt de motor gekoppeld aan een ZF Eccom 1.5 traploze versnellingsbak. Deze bak laat transportsnelheden toe tot 50km/u en zorgt voor een ideale verhouding tussen het motortoerental en het gevraagde transport- of werkvermogen.
Tussen motor en versnellingsbak bevinden zich een aantal in olie gedompelde koppelingsschijven en een hydraulische omkeerschakeling. Deze laatste is instelbaar in 5 verschillende reactietijden, van traag om comfortabel te rijden op de openbare weg of erf tot zeer snel  bij werkzaamheden waar vlot moet gekeerd kunnen worden.

MaxiVision
SIZED_CONSOLEDe nieuwe 6-reeks kreeg ook een nieuwe cabine aangemeten. Deze cabine werd ontwikkeld in samenspraak met experts op gebied van ergonomie en boeren, loonwerkers en andere gebruikers van Deutz-Fahr trekkers. Deze MaxiVision-cabine is volgens de fabrikant het summum van ergonomie in een trekker. Behalve alle noodzakelijke knoppen en hendels is de cabine ook ruimschoots voorzien van opbergvakken (voor onder andere bril, smartphone en papieren) en een koelvak. Standaard is de MaxiVision cabine uitgerust met een Max Comfort SitzDynamic XL ++ bestuurderszetel, een zetel die over een laagfrequentie-ophanging beschikt. Deze ophanging voorkomt dat trillingen, waaronder ook trage trillingen, doorgegeven worden aan de bestuurder. In optie zijn ook andere zetels mogelijk, die onder meer uitgerust zijn met extra horizontale vering of zetelverwarming en –koeling. Rechts van de zetel bevinden zich de meest gebruikte functies op een comfortabele armleuning.
De voorganger van de 6190 Agrotron TTV, de 620TTV, had een nogal groot uitgevallen bedieningshendel met beperkte functies op de rechterarmleuning. Deze is in de nieuwe serie vervangen door een multifunctionele joystick die prettig in de hand ligt. Deze joystick wordt zowel gebruikt voor de aansturing van de versnellingsbak als voor de meest courante functies van de trekker zoals de verschillende cruise-control snelheden, de hefinrichting en hydraulische functies. Verder op de armleuning staan dan de minder gebruikte functies en de verschillende instellingsknoppen. Op het eerste zicht is deze armleuning een nogal kleurrijke combinatie van knopjes, maar al snel merk je als gebruiker dat deze kleurcodering een logische keuze is van de fabrikant. Zo zijn de verschillende groepen van functies elk voorzien van hun eigen kleur (hydrauliek – blauw, aftakas – geel, motorinstellingen – oranje en hefinrichting -groen) zodat vergissingen uitgesloten kunnen worden bij het bedienen van de trekker. Voor een trekker waar dagelijks dezelfde chauffeur mee rijdt speelt dit minder een rol, maar wanneer meerdere (onervaren) chauffeurs dezelfde trekker moeten gebruiken maakt dit toch een verschil voor de gebruikers.
Standaard is in de rechter voorstijl de WorkDisplay gemonteerd. Deze display geeft al de belangrijkste gegevens weer, kan gebruikt worden voor het ComforTip kopakkermanagement-systeem en de gegevens van de boordcomputer kunnen er op uitgelezen worden. Optioneel kan de armleuning ook voorzien worden van de grotere iMonitor2 display. Deze 12 inch grote touchscreen kan gecombineerd verschillende functies weergeven, camerabeeld tonen en via IsoBus machines aansturen. Tevens wordt het optionele Agrosky GPS-systeem op deze monitor weergegeven en ingesteld. Omdat het hobbelig rijden in het veld en een touchscreen moeilijk samengaan, heeft Deutz-Fahr ook MMI-bediening voorzien. Via deze bediening kan het scherm door draaiknoppen en toetsen aangestuurd worden. De cabine wordt standaard mechanisch geveerd, een luchtvering is optioneel verkrijgbaar.

Wilt u meer lezen over deze trekker? Bent u benieuwd naar de gebruikerservaringen van Loonbedrijf Weltjens of Grolleman? Neem dan snel een abonnement op De Loonwerker!

%d bloggers liken dit: