In het noordoosten van Belgisch Limburg rijden enkele zeer speciale machines rond. Het logo is gekend en de naam klinkt zeer bekend in de oren, maar de vorm van de machines lijkt in niets op wat we kennen. Het is ook pas wanneer de cabine naast de machine plooit en de bunker zich opent dat duidelijk wordt waar deze machines voor dienen. Deze Dewulf zelfrijders rooien niet, ze reinigen!
Tarra blijft een heikel punt bij de oogst van allerhande gewassen. Grond op transport zorgt voor extra kosten en brengt niets op. Wanneer je als loonwerker of producent dan ook nog geconfronteerd wordt met boetes wegens overgewicht op de weg, dan zoek je een oplossing. De firma Weltjens uit Bocholt vond deze oplossing bij Dewulf, onder de vorm van op maat gemaakte zelfrijdende reinigers.
De reinigers, die de naam RWS, meekregen, worden ingezet tijdens de oogst van schorseneren en wortels. De groenten worden afgevoerd in containers die al snel 10 ton product bevatten. Schorseneren worden geoogst van november tot maart wanneer er geen vorst aan de grond is. Omdat het gewas diep in de grond groeit worden de aangepaste rooibekken van de Dewulf zelfrijdende rooiers 35 centimeter diep door de grond getrokken. Er wordt dus heel wat grond verzet per dag. Het is dan ook onvermijdelijk dat er redelijk wat tarra mee de bunker in gaat. Voor dat de reinigers ingezet werden kwam veel van deze grond in de containers terecht.
Dewulf bouwde een eerste prototype op basis van hun R7000 bietenlader. De 2 volgende machines werden vanaf 0 helemaal op maat gemaakt. Enkel de cabine is dezelfde als de andere machines die tussen 1998 en 2005. De machines zijn opgebouwd uit een chassis met daarop een bunker waarvan de inhoud overeenkomt met de inhoud van een bunker van de rooier. De bunkerbodem bestaat uit een open ketting die het product richting de reinigingsbodem brengt. Een draaiende as met lange vingers trekt de schorseneren of wortels uit elkaar voor ze op de zeefkettingen vallen. Er zijn 2 zeefkettingen na elkaar gemonteerd, gevolgd door een sterrenzeefbodem. Na de sterrenzeefbodem volgt nog een 3de fijne zeefmat. Deze laatste werpt het gereinigde product op een egelband die in hoek en snelheid regelbaar is. Tussen de egelband en de opvoerelevator bevindt zich nog een verdeelbandje om de opvoerband egaal te vullen.
In het februari-nummer van De Loonwerker kan u het volledige artikel lezen over deze reinigers op maat. Nog geen abonnement? Surf snel naar Agroshop!
Foto’s aangeleverd door www.agrofotografie.be