Steketee SuperSprint: zware gronden zaaiklaar leggen

“Om zo snel en efficiënt mogelijk het ideale zaaibed te creëren heeft Steketee de SuperSprint ontwikkeld”, dat meldt de folder. Of gebruikers er net zo over denken, dat zocht De Loonwerker uit. 

De SuperSprint is modulair gebouwd en beschikt over vijf of zes bewerkingszones. Het verschil tussen deze vijf of zes zones zit ‘m in de rij beitels aan de voorzijde. Deze beitels die verschillend uitgevoerd kunnen worden zijn optie, maar worden volgens Steketee in de praktijk vrijwel altijd toegepast. De Loonwerker zag ze dan ook gemonteerd zitten bij de gebruikers die we spraken. Beitels en voorrol tesamen zorgen zo voor een vlak zaaibed, ook bij een geringe bewerkingsdiepte.

Na de diepteregelende voorrol volgt het eerste verende egalisatiebord. Dit bord zorgt niet alleen voor het egaliseren van de bodem, maar zorgt er tevens voor dat de voorrol voldoende vol blijft met grond. Het eerste egalisatiebord wordt gevolgd door vier of (optioneel) vijf rijen rechte triltanden die 0 tot 15 cm diep kunnen werken en hydraulisch ingesteld kunnen worden. De triltanden moeten via een intensieve grondbewerking zorgen voor voldoende losse grond bovenin het zaaibed zonder versmering van de bodem. Voor de laatste bewerkingsstap is het de beurt aan een rollenset. In de meeste gevallen kiezen gebruikers voor een strippenrol voor een laatste verkruimeling en een vierkantrol.

Lees het complete artikel met gebruikerservaringen in De Loonwerker van april.

%d bloggers liken dit: