Spitten en zaaien: “Perfect zaaibed in één werkgang”

De uitgebreide mogelijkheden van een spit-zaai-combinatie toont voor landbouw- en loonbedrijf Westers uit Nieuwe Pekela zijn meerwaarde in de praktijk. De FarmaX LPR 300 Profi en Twinseerder staat centraal, maar voor de diverse klanten en teelten wordt volop gecombineerd met andere machines om in één werkgang het perfecte zaaibed achter te laten door middel van spitten en zaaien.

Droogteschade, het vernieuwen van grasland. Voor de gebroeders Westers zit er groei in het spitten en zaaien in één werkgang. Met regelmaat wordt er een extra bewerking toegevoegd. Of het nu gaat om een aangedreven egrol, aangedreven frees of meelopende packerwals. “Het verstellen is vrij eenvoudig. Zo gebruiken wij bijvoorbeeld regelmatig twee rollen. Maisland is niet altijd even vlak, waardoor je met een extra eggenrol achterop de grond nog wat meer kunt aandrukken. Eigenlijk is deze FarmaX een typische loonwerkmachine, door de eenvoud van verstellen. In het loonwerk heb je toch dat je met verschillende teelten en verschillende omstandigheden te maken hebt”, legt Geuk Jan Westers uit.

Hefvermogen van acht ton

Als de FarmaX niet met een egrol wordt uitgevoerd, halen de gebroeders Westers de TwinSeeder van de opbouwlift. “Vanwege het gewicht op de hef.” Sowieso heeft de spitmachine al een eigen gewicht van 2.700 kilogram. “We hebben er standaard een New Holland T7 230 van 230 pk voor. Het vermogen is in dit geval eigenlijk niet zo belangrijk, want de spitmachine gaat licht door de grond, daar heb je niet veel pk’s voor nodig. Omdat we alles in één werkgang willen doen, is een hefvermogen van ongeveer acht ton wel belangrijk.”

Vlak en vast zaaibed

De LPR 300 Profi heeft een werkbreedte van drie meter en is uitgevoerd met vaste woelpoten. “Dit zorgt er voor dat je zowel bovenin als dieper de grond losmaakt. Je wilt dat de bovenste laag wel goed onder wordt gebracht, goed wordt gemengd en er geen lucht in de grond komt.” Broer Bram Westers vult hem aan. “Belangrijk is wel dat je alles in één keer dicht krijgt, met een mooi schoon zaaibed. Je wilt als je gras zaait geen zwarte grond meer zien, het veld moet groen worden van het gras. Afgelopen voorjaar heeft wel bewezen dat je er snel bij moet zijn. Als je ploegt krijg je geren. Met spitten en zaaien krijg je een vlak en vast zaaibed.”

Snelheid verstellen

De aangedreven eggenrol is een mooi uitgangspunt. Al zou een verbeterpunt kunnen zijn dat die in snelheid wordt versteld. “Met het oog op stuifgevoeligheid laat je de grond met bieten het liefst met een grove kluit achter en moet je dus wat langzamer rijder. Voor een fijner zaaibed, bijvoorbeeld graszaad, rijden we weer wat harder.” Het creëren van een ideaal zaaibed kan met een snelheid van ongeveer 6,3 kilometer per uur, uiteraard afhankelijk van de omstandigheden.

Onderhoudsvriendelijk

De FarmaX LPR 300 Profi met Twinseeder draait sinds 2018 op het bedrijf en is een vervanger van haar oudere zus. “We werkten met pijpen, die eigenlijk net wat te ver uit elkaar stonden, waardoor je op de rijen zaait. Het nieuwe model is net wat praktischer en nog wat beter afgesteld. De FarmaX is via dealer Wasse BV uit Hijken op het bedrijf in Nieuwe Pekela gekomen. “Onze goede ervaringen met de vorige machine, maar ook de service en kundigheid bij Wasse, liggen aan de keuze ten grondslag”, vertelt Geuk Jan Westers, “De machine is ontzettend onderhoudsvriendelijk. Uiteraard moet er weleens nieuwe vaste woeler komen, maar het onderhoud is echt zeer beperkt.”

Dit betreft een artikel uit het vakblad de Loonwerker. Het hele artikel lezen, of soortgelijke artikelen thuis op de mat?

Tekst: Martin de Vries
Foto’s: Loonbedrijf Westers, Martin de Vries

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: