Primeur: Van Pinxteren Rosmalen schudt 17 meter breed

Capaciteit was voor Gebroeders Van Pinxteren uit Rosmalen het belangrijkste criterium in de zoektocht naar een nieuwe getrokken schudder. De Pöttinger HIT 16.18t levert die onomstotelijk met een werkbreedte van zeventien meter. “Dit werkt fantastisch”, is de ervaring van Sven van Pinxteren.

De vierde snede gras is eind juli van het land gehaald. Meer dan genoeg tijd om de HIT 16.18t, het nieuwste model schudder van Pöttinger, in de praktijk te testen. De schoonvader van Sven van Pinxteren zet met trots het achterraam van de Case IH CVX 150 open om het resultaat te tonen. Zes brede zwaden zijn tot een goed geschudde groene vlakte verworden.

Gebroeders Van Pinxteren melken zeven honderd koeien en hebben daarom ook veel eigen land. Arbeidsefficiëntie is met een dergelijke omvang van groot belang, dus is de capaciteit van de machines van groot belang. Bovendien doet Van Pinxteren ook nog in loonwerk. “Gemiddeld is zo’n 80 tot 85 procent eigen werk”, stipt Sven van Pinxteren aan, “Het is absoluut mogelijk dat we deze schudder ook voor loonwerk in gaan zetten, maar in het verleden hebben we dat bijzonder weinig gedaan. De meeste klanten hebben zelf een schudden. Toch is het absoluut mogelijk. Helemaal met de extra capaciteit in deze vorm kan het interessant zijn.”

De kantschudder, waarbij de buitenste twee rotoren aan de rechterkant schuin kunnen worden versteld, is een bijzonder element op Pöttinger-schudders.

Onderscheidende elementen

De HIT 16.18t is voorzien van een transportonderstel en vouwt in vier delen op. De transportbreedte komt op 2,90 meter. Het gewicht is 3850 kilogram. Een honderd pk trekker oftewel 73 kW wordt door Pöttinger voorgeschreven als vermogensbehoefte. De schudder is voorzien van Liftmatic Plus. “De schudelementen worden op de kopakker eerst vlak gesteld en dan in omgekeerde vorm weer teruggeplaatst”, legt Eltje Brand uit. Hij is namens importeur Duport productmanager voor Pöttinger.

Volgens Brand zijn de onderscheidende eigenschappen van de voorgangers ook in de HIT 16.18t-variant, de grootste versie van Pöttinger, verwerkt. “De hogere capaciteit en werkbreedte maken het nieuwste model onderscheidend. Vanwege de grootte is ook het middenframe nog robuuster gemaakt.” De individuele ophanging van de rotoren zorgt voor een betere bodemvolgendheid. “Met ophanging van twee rotoren krijg je toch een starrer geheel.”

Dit betreft een gedeelte van een artikel uit het Vakblad De Loonwerker. Het hele en meer soortgelijke artikelen lezen? Neem dan een abonnement op het vakblad.

%d bloggers liken dit: