Pöttinger Aerosem A: flexibel inzetbare zaaimachines met doordachte opties

De pneumatische Pöttinger Aerosem A zaaimachine vindt zijn weg naar akkerbouwers, loonwerkers én veehouders. De huidige uitvoering stamt uit 2015 en heeft een aantal bijzondere eigenschappen.

Grondbewerking en zaaitechniek maakten lange tijd geen onderdeel uit van het programma van Pöttinger en deze machines zijn voor menigeen nog altijd wat minder bekend hoewel ploegen en zaaimachines toch al sinds 1975 respectievelijk 2001 onder eigen merk geproduceerd worden. In de Benelux verkoopt Pöttinger hoofdzakelijk de mechanische Vitasem en de pneumatische Aerosem zaaimachines, die elk de helft van de verkopen voor hun rekening nemen.

De huidige Aerosem 02, of eigenlijk Aerosem 02 A waarbij de A voor Aufbau ofwel opbouw op een rotorkopeg of dergelijke staat, is sinds begin 2015 de opvolger van de 01-serie. Pöttinger levert maar liefst 23 verschillende doseerrollen voor allerhande typen gewassen en doseringen van 1,5 tot 340 kg/ha. In de praktijk heb je als gebruiker meestal voldoende aan twee tot drie doseerrollen. Eén doseerrol kan normaal gezien hoeveelheden van 20 tot 150 kg/ha zaaien.

In 2015 introduceerde Pöttinger het zogenoemde intelligente doseersysteem IDS als optie. Dit zorgt ervoor dat het overtollige zaad omlaag valt in de stijgbuis en opnieuw met de luchtstroom mee omhoog gevoerd wordt naar de verdeelkop. Pöttinger claimt dat deze techniek tot 6% zaaizaad bespaart en minder stofvorming in de zaadtank oplevert.

Lees het volledige artikel met gebruikerservaringen in De Loonwerker van november.

%d bloggers liken dit: