Populariteit Film&Film bij inkuilen balen stijgt

Steeds meer melkveehouders en loonwerkers ontdekken de voordelen van het wikkelen van ronde kuilbalen met een mantelfolie. Mantelfolie of bindfolie is een alternatief voor netwikkeling. Steeds meer balenpersen zijn uitgerust met de optie om ook met een mantelfolie te wikkelen. De balen zijn steviger en compacter, wat de kwaliteit van het kuilvoer ten goede komt. Daarnaast kan de veehouder de balen gemakkelijk in één handeling openen en beide folies samen afvoeren voor recycling.

Het wikkelen van ronde balen met een Baletite mantelfolie en Silotite wikkelfolie is ook wel bekend als het Film&Film systeem. De extra laag folie zorgt voor een extra zuurstofbarrière en een compacte, stevige baal. Deze twee factoren verbeteren de inkuilproces van het kuilgras en zorgen zo voor een zo hoog mogelijke kwaliteit van het ruwvoer. Een tweede voordeel is dat de gevoelige plekken van de balen, de randen, bij wikkelen met mantelfolie beter beschermd zijn.

Betere conservering
“Om balen te wikkelen in mantelfolie dient de balenpers voorzien te zijn van een optie voor foliebinding”, stelt Jonachim Goedgezelschap van BPI agriculture, producent van Baletite mantelfolie en SilotitePro wikkelfolie. “Het advies is om drieënhalve laag mantelfolie aan te brengen en zes lagen wikkelfolie. Omdat mantelfolie het gras bij elkaar moet houden is het sterker en heeft het minder rek dan wikkelfolie. Baletite rekt maximaal 10%. Daarmee wikkel je een veel stevigere baal dan met wikkelnet. Doordat de folie niet meer uitzet na het binden komt er achteraf geen zuurstof meer in de baal. Het resultaat is een strakkere, compactere baal die goed conserveert.”

Gemakkelijk verwijderen en recyclen
Naast de goede kwaliteit voer is het werkgemak bij Film&Film balen voor veel melkveehouders een groot voordeel. Het verwijderen van de twee folies gebeurt in één handeling en dat bespaart tijd en werk. Omdat de veehouder de folie in één keer van de baal trekt, is de kans klein dat er resten folie in het voer achterblijven. Bovendien is er maar één soort afval, beide folies kunnen samen worden afgevoerd voor recycling. Dat is voordelig en laat zien dat veehouders bewust en duurzaam bezig zijn.

%d bloggers liken dit: