Ploeger AR-4BX zelfrijdende aardappelrooier: hoge capaciteit met 14 jaar ervaring

Sinds 2003 is Ploeger actief met zelfrijdende aardappelrooiers. De fabrikant bouwt wagen- en bunkerrooiers en introduceerde de AR-BX-serie bunkerrooiers vier jaar geleden. Momenteel is 98% van de verkochte zelfrijders een 4-rijige bunkerrooier. 

In 2003 introduceert Ploeger de AR-4B, een 4-rijige AardappelRooier met Bunker. De introductie van de tweede generatie zelfrijdende aardappelrooiers is voornamelijk ingegeven door de overstap naar een andere motorenleverancier en strengere emissieklasse. Een Scania DC13 6-cilinder lijnmotor met 450 pk vervangt de Deutz motor. Tegelijkertijd pakte Ploeger het reinigingstraject aan. Zijn de drie zeefmatten bij de AR-4B smaller naar achteren toe, bij de AR-4BX en de AR-4W wagenrooier zijn alle drie zeefmatten 2,84 m breed.

Ploeger bouwt circa 10 zelfrijdende aardappelrooiers per jaar en de belangrijkste afzetmarkten zijn Nederland, Duitsland en Engeland. Er is ook een vier meter brede AR-3BX en AR-4BX, beide met 90 cm rugafstand in plaats van 75 cm. De AR-4W wagenrooier is leverbaar in dezelfde uitvoeringen en ook als 6-rijer met 90 cm rugafstand. Daarvan zijn er tot dusver vijf geleverd aan klanten in Canada.

De in 2014 geïntroduceerde pvc softpocket elevator is ook op de AR-4BX te vinden en transporteert het product in een soort van kleine hangmatjes naar de bunker. Geen meenemers dus.

Lees het volledige artikel met gebruikerservaringen in De Loonwerker van oktober.