Uit de oude doos van … de familie Soenen.

Raf en Rik Soenen uit Oekene, twee klinkende namen. Deze twee heren stonden vanaf 1968 aan het roer van het gelijknamig loonbedrijf, het bedrijf dat hun vader Sylvère Soenen heeft opgericht ergens begin jaren 50. Deze oprichting gebeurde samen met Albriek Machelein. De heren gingen toen nog rond met een Claeys dorskast en dit zelfs tot in Wallonië. Daar wist Albriek zich uiteindelijk te settelen, waardoor het loonbedrijf dan volledig in handen kwam van de familie Soenen.

Naast het dorsen met de dorskast waren de gebroeders Soenen er ook al vroeg bij om een getrokken Claas maaidorser in te zetten. Hiervoor werd de eerste trekker van het bedrijf ingespannen, een Gardner 5-cylinder. De daarop volgende trekker die geschikt was voor alle werken werd een Massey Ferguson 35. Hun getrokken maaidorser ruimde in de jaren 60 plaats voor de populaire Clayson M103. Opvallend feit, deze werd achteraan voorzien van een pers, maar dit woog te zwaar voor deze machine, de constructie werd dan ook gedemonteerd.

Met het hakselen van maïs ging men van start in 1979 met een Claas SF 60 en een 2-rijïge bek. De opvolger van deze machine werd een Claas SF-80 met een 3-rijïge bek . Daarop volgde midden jaren 80 een Claas SF-80 met een 4-rijïge bek en werd er ook een korrelkneuzer ingebouwd, hiermee was men bij de eerste op de streek.

Met grondverzet werd gestart midden de jaren 80. Een naburig loonbedrijf stopte met het laden van bieten waarop werd beslist om dit karwei over te nemen. Voor dit werk werd er een Liebherr 911 ingezet die naast het laden van bieten ook ingezet werd om stalmest te laden, Nadien maakte het bedrijf ook de stap om zich op grondwerkzaamheden te storten.

Verder was men van zowat alle markten thuis, zoals het rooien van aardappelen met een Dewulf 1-rij, om in de latere jaren over te schakelen naar AVR. Voor het rooien van schorseneren maakte men gebruik van de rooimachines van Verhoest en Verstraete. In de jaren 60 werden ook nog suikerbieten gerooid met een Rational bietenrooier, wat later volgden nog twee Schmotzers. In het oprapen van gras was men ook sterk, eerst met Claas opraapwagens en later nog een Pöttinger.

In de jaren 80 reden de broers inmiddels al met een Claas Dominator 85 maaidorser, die een prachtig geluid produceerde dat je van heinde en verre kon horen aankomen. Zo wisten de vrouwen des huizes dat hun mannen huiswaarts aan het keren waren. Men had ook nog een opvallende Deutz 8006 in hun bezit, vooral de bijnaam viel op, de ‘Mi Amigo’. Dit verwees naar de zonneband in de trekker van de gelijknamige radio. Deze trekker met een zuiderse naam zit momenteel in het broeierige Congo om er bomen weg te slepen.

In 2009 hield Raf het voor bekeken, af en toe kan je hem wel nog eens terugvinden op zijn Liebherr kraan of op hun Fiatagri Winner F130. Rik, die wat jonger is, die ging nog even door met het maaien en het persen van kleine balen. Dit tot in 2015 wanneer definitief het doek viel over dit loonbedrijf met toch wel een knappe geschiedenis.

 

Deze reportage verscheen eerder in “De Loonwerker 11/2017”. Wil je graag een abonnement? Surf dan snel naar onze agroshop!

Tekst & Beeld: Landbouwenmachines.be & De oude doos

 

%d bloggers liken dit: