Uit de oude doos van … de familie Noppe

Nabij Beernem, in het West-Vlaamse dorpje Oedelem dat in 906 nog “Udelhem” heette, duiken we even de geschiedenis in. We keren echter niet zo ver terug! We beginnen in 1965, het jaar dat Laurent Noppe als landbouwerszoon beslist om een eigen loonbedrijf op te starten.

De eerste grote activiteit die Laurent uitvoerde was het dorsen van graangewassen, met een Claas Matador Gigant. De capaciteit van deze machine bleek al snel te klein en in 1968 werd deze zilverkleurige maaidorser bijgestaan door twee Claas Senator-maaidorsers. Waar je goed in bent dat moet je blijven doen was de slogan van Laurent en enkele jaren later kwam de laatste maaidorser op het bedrijf, wederom een Claas, ditmaal een Dominator 85.

De David Brown 1200 met een Vandaele Lupat-maaiarm.

Een aparte nevenactiviteit die men hier uitvoerde, was het maaien van grasbermen. Een David Brown 1200 werd voorzien van een Vandaele Lupat-maaiarm. Men voerde deze activiteit onder meer uit in het voormalige Texaco-brandstoffendepot te Zeebrugge.

Men zaaide en oogstte niet alleen de gewassen, ook aan de onkruidbestrijding werd  gedacht. Daarvoor zette men sinds 1972 een zelfrijdende Delvano-veldspuit in. Toen waren deze nog voorzien van een Massey Ferguson onderbouw. Men verloor hier echter niet de pedalen, maar wel de wielen van deze zelfrijder. Gelukkig kwam Delvano al snel op de proppen met een verbeterde versie, waar een Ford-tractor als basis diende. In 1978 werd een nieuwe zelfrijdende Delvano-veldspuit aangekocht.

Een knappe Case David Brown 1490 met een Record-silagewagen assisteerde de Claas Jaguar 690.

In  1972 startte men met het hakselen van maïs, dit met een 1-rijïge Mengele. Dit was echter een tijdrovend werk en het verliep niet altijd even vlot. Na drie seizoenen werd beslist om het hakselen van maïs stop te zetten. Echter in 1984 besloot men het er toch nog eens op te wagen en kocht men een zelfrijder, een Claas Jaguar 690. Dit werd wel een succesverhaal en enkele jaren later werd de 690 vervangen door een Claas Jaguar 695. Sinds de jaren 70 kon je bij Noppe ook kiezen om het gras te laten inkuilen door een opraapwagen en wat later  om het gras te laten persen in ronde balen.

Laurent Noppe is zelfs een bekendheid in Nederland, waar hij ooit de Nederlandse televisie haalde. Door het NOS werd er in opdracht van Van Der Have zaden, in de jaren 80 een tv-reportage gemaakt over het zaaien met de Lely-zaaifrees. Een techniek die men bij Noppe heel wat jaren toepaste.

In 2003 werden alle activiteiten stopgezet en werd landbouwwerken Noppe geschiedenis. Zijn naam wordt echter nog niet direct vergeten, ook niet in Nederland, waar zijn naam nog steeds prijkt op de silagewagen van een Nederlandse landbouwer.