Uit de oude doos van … de familie Van Mulders.

Ajuinen of beter gezegd Ajoinen heeft alles en niks te maken met het volgende bedrijf. Met de teelt van ajuinen heeft men niks te zien. Maar het loonbedrijf zelf ligt nu eenmaal in een deelgemeente van Aalst, de stad van de Ajoinen. Het is hier in Baardegem om precies te zijn, dat Julien Van Mulders in 1953 zijn eerste stappen heeft gezet in het oprichten van een eigen loonbedrijf. In het dertig jarig bestaan van De Loonwerker zijn er heel wat loonbedrijven de revue gepasseerd. In Oktober 2012 zagen we Van Mulders dan ook verschijnen in de rubriek Loonwerker in beeld.

Het is dan ook een bedrijf met een mooie geschiedenis. Met een eerste aangekochte trekker, een Hanomag trok Julien erop uit om allerhande kleinere werken uit te voeren. Ook graan gaan afrijden met de pikbinder deed hij. De eerste maïs reed hij ook af met deze pikbinder. Na het afrijden werden de maïsplanten opgeladen om ze vervolgens op de hoeve door een stationaire hakselaar te laten verhakselen. In 1972 kwam dan een eerste echte maïshakselaar op het bedrijf, een getrokken 2-rijïge Rivierre Casalis. Niet veel later volgde al een zelfrijder in de vorm van een Laverda TA 150.

In 1974 kwamen de zonen Frans en Marc in het bedrijf, de twee andere twee zonen Stefaan en Herwig vervoegden enkele jaren later ook het bedrijf. De vier broers staan tot op heden samen aan het roer van het bedrijf. Van Mulders specialiseerde zich steeds verder in de maïs oogst en kochten in 1976 een Amerikaanse Fox Max II aan. Ook een schreeuwerige Field Queen 7655 wist men wat later te verwelkomen.

In 1984 kreeg het hakselteam dan al meer de vorm zoals het er nu anno 2016 er uit ziet. Een eerste John Deere hakselaar werd aangekocht en een eerste silagetruck werd geconstrueerd op basis van een MAN 630 L2A. Deze staat ook bekend onder de naam MAN Polycar. Deze woeste truck kon draaien op zowat alle mogelijk brandstoffen ; benzine, diesel, kerosine, petroleum, .. zelfs op afgedraaide olie zou mogelijk geweest zijn. Op een Mengele SF 6000 na bleef tot op vandaag de opstelling van het hakselteam gelijk. Twee John Deere hakselaars slokken tegenwoordig de maïs op en diverse silagetrucks zorgen voor de afvoer. De mannen van Van Mulders waren en zijn dus geen doordeweekse ajoinen maar ook mannen met zin in evolutie en innovatie.

Tekst & Beeld: Landbouw&machines.be

%d bloggers liken dit: