Uit de oude doos van … de familie Meganck.

In De Loonwerker van Maart 2016 kon je alles lezen over de nieuwe sleepslangcombinatie en pompcontainer van loonwerken Meganck-Haenebalcke uit Merendree. In dit nummer kijken we echter even achterom in het verleden.

Met een uitgebreid John Deere trekkerpark en bijna al het materiaal in de John Deere kleuren, zou je denken dat dit John Deere fans waren van het eerste uur. Dit is echter niet zo,  toen in 1987 het bedrijf werd opgericht door Paul Meganck en diens vrouw Francine was de eerste aankoop, een Steyr 8090 samen met een  Mengele opraapwagen.

Het loonbedrijf legde zich in het jaar dat volgde toe op de gras -en maïsteelt, die zeker in het Meetjesland volop floreerde. Men schafte dan ook in 1988 een eerste hakselaar aan, een 330 pk sterke Mengele SF 6000. Deze werd voor de meer drassige akkers vooraan voorzien van dubbellucht. Een hakselaar zonder afvoerwagens kan natuurlijk niet. Hiervoor viel hun oog dan ook op de robuuste en van tractie voorziene silagewagens van Record.  Verder werd onder het moto wat je zelf doet, doe je meestal beter, ook in eigen beheer enkele silagewagens geconstrueerd. Men beschikte ook over een zelfrijdende silagewagen, in de vorm van een M.A.N 26.280 landbouwtruck die voorzien werd van een Record opbouw. Deze landbouwtrucks zag je hier in het meetjesland wel vaker gebruikt worden tijdens de maïsoogst.

In 1995 begon men stilaan kleur te bekennen, ze waren voor de groenen! Voor het John Deere groen wel te verstaan. Hun keuze viel op een John Deere 6900, dit werd de eerste van een hele resem John Deere trekkers die door de jaren heen volgden. In 1997 werd de Mengele SF 6000 ingewisseld voor een recenter model, de Mengele Mammut 7800. De eerst daarop volgende hakselaar werd natuurlijk ook een John Deere machine, in de vorm van een John Deere 6950.  Dochter Ellen Meganck zet anno 2016 samen met haar man Kristof Haenebalcke het loonbedrijf verder, de groen gele kleuren blijven uiteraard sterk vertegenwoordigd met in 2015 de aankoop van een John Deere 8600i hakselaar.

Deze reportage verscheen eerder in “De Loonwerker nr 7/2016”. Wil je graag een abonnement? Surf dan snel naar onze agroshop!

Tekst & Beeld: Landbouwenmachines.be

%d bloggers liken dit: