Uit de oude doos van … de familie Van Holderbeke Nestor

De naam Van Holderbeke is op en rond het Meetjesland een welbekende naam in het loonwerkersmilieu. De verklaring hiervoor is eenvoudig. Alle vier zonen van Maurice Van Holderbeke hebben destijds een eigen loonbedrijf  opgericht. We nemen even het bedrijf van Nestor Van Holderbeke uit Oostwinkel onder de loep.

De vader van Nestor woonde in Zomergem-Beke, echter in 1966 sloeg Nestor zijn vleugels uit en richtte zijn eigen loonbedrijf op te Oostwinkel. Een achttal jaar later in 1975, besloot men eveneens om naast het loonwerk ook grondwerkzaamheden te gaan uitvoeren.

De eerste Field Queen in België aangekocht door Nestor Van Holderbeke!
De eerste Field Queen in België aangekocht door Nestor Van Holderbeke!

Nestor had al vrij snel een knappe primeur op zijn naam staan, namelijk de eerste in België verkochte Field Queen! Deze werd aangekocht ten huize Max Buyck uit Anzegem. Ook de Lely-maaidorsers waar men er zo’n drie van heeft gehad, werden geïmporteerd via Max Buyck. Met het hakselen van maïs moet men ergens midden de jaren 70 zijn gestart met een 1-rijige hakselaar. Ook deze kwam wederom van Max Buyck. Daarna werd een tijdje gereden met een 2-rijige hakselaar om dan over te schakelen naar de Field Queen.

Met deze revolutionaire machine wist men werk binnen te halen tot in Veurne. Veevoederproducent Delva uit Veurne ging er bij de landbouwers mee langs om te informeren of ze hun maïs wilde laten oogsten door deze bunkerhakselaar. Het aanbod van loonbedrijven met een zelfrijdende hakselaar was toen nog vrij beperkt. Zo trok men zelfs voor een tweetal weken van Oostwinkel naar Veurne, wat zo’n 70 km verderop lag, en dit gedurende twee seizoenen. Ook in de omgeving van Brugge had men veel klanten. Op het landbouwsalon te Brussel, toen de Field Queen er geëxposeerd stond, had namelijk een aandachtige landbouwer uit Dudzele de contactgegevens afgeschreven en zo geschiedde.

In 1984 werd de Field Queen vervangen door een Hesston 7730 ‘Jumbo’. Dit was trouwens ook de laatste aangekochte hakselaar van Nestor want in 1987 werd het loonwerk stopgezet. De grondwerkzaamheden werden enkele jaren geleden overgelaten aan Patrick Van Holderbeke uit Zomergem, de zoon van Nestor zijn broer Roger Van Holderbeke. Zo blijft de naam Van Holderbeke de dag van vandaag, op en rond  Zomergem nog steeds gelinkt aan loon -en grondwerkzaamheden.

Deze reportage verscheen eerder in “De Loonwerker 10/2016”. Wil je graag een abonnement? Surf dan snel naar onze agroshop!

Tekst en beeld: Landbouwenmachines.be

%d bloggers liken dit: