Uit de oude doos van … de familie Cornelis.

Met zijn 65 jaar mag loonwerker Emiel Cornelis zich letterlijk zo oud als de straatstenen van de Smidstraat te Berlaar noemen. Het gelijknamig loonbedrijf werd opgericht in 1966 onder René Cornelis waar men van start ging met een Hanomag Perfekt 400 en een Allis-Chalmers kleine balenpers. Voordien deed men ook al aan ploegen en gras schudden maar dit toen nog met behulp van twee Brabander trekpaarden. Met de komst van de Hanomag Perfekt 400 en nog wat later de Hanomag Brillant 600 werd er naast het persen ook stalmest verspreid en allerhande andere voorjaarswerkzaamheden uitgevoerd. Sinds 1969 stond men ook paraat om de omliggende graanvelden te oogsten met hun Clayson M 135.

Begin jaren 70 startte men ook hier met het hakselen van maïs, dit toen met een 1-rij Kolä hakselaar, deze werden destijds verdeeld door de firma de Saint-Hubert. In 1974 kocht men de eerste New Holland zelfrijder aan. Een kleine maar dappere 1880, deze onderging direct een vuurproef in het extreem natte najaar. Tussenin hadden ze hier al reeds wat ervaring opgedaan met een zelfrijder, want in samenwerking met de firma Wuyts ijzerwaren uit Booischot werd reeds een zelfrijdende hakselmachine geconstrueerd, op basis van het tractie onderstel van een Claas maaidorser, een Volvo vrachtwagenmotor en een omgebouwde New Holland 2-rij.

Vanaf 1979 nam Emiel officieel de leiding over van het bedrijf maar hij kon nog jaren rekenen op de raad en daad van zijn vader René, die zelfs als kranige tachtiger nog actief meehielp op het bedrijf. De stiel niet kunnen missen, dat is ook iets wat Emiel nu voor heeft, zijn ontspanning en hobby is zijn eigen tachtig hectare akkerland bewerken.

In 1983 startte Vicon met de bouw van de legendarische HP 1600 grote balenpers, een nieuwe mogelijkheid bood zich aan om ruwvoeder binnen te halen. Ook ten huize Cornelis zag men hier een toekomst in en de aankoop van zo’n dergelijke pers werd dan ook een feit in 1986. Anno 2016 is het trouwens exact vijftig jaar dat Emiel ervaring heeft met het persen van balen! Een jubilee waar hij trots mag op zijn!

Deze reportage verscheen eerder in “De Loonwerker nr 9/2016”. Wil je graag een abonnement? Surf dan snel naar onze agroshop!
Tekst & Beeld: Landbouwenmachines.be

%d bloggers liken dit: