Op bezoek bij Güttler

Güttler produceert al meer dan 30 jaar machines. Eerst in het Duitse Kirchheim, en sinds iets meer dan een jaar ook op een gloednieuwe productielocatie in het dorpje Hódmezővásárhely in Hongarije. De fabrikant, die vooral gekend is voor zijn prismawalsen, toonde tijdens een persreis niet alleen de nieuwe productievestiging maar ook een aantal nieuwe machines.

sized_pootjesHet verhaal van Güttler start in 1960, wanneer Fritz Güttler de filosofie ontwikkeld dat stelde dat een zaaibed in het voorjaar gelijkmatig vlak moet zijn, en niet dieper losgemaakt dan dat men wil zaaien. Als verkoopleider bij een bekend machinemerk droeg hij die filosofie uit naar de klanten en eindgebruikers. In 1972 ontwikkelde Fritz de Gareg, een zaaibedcombinatie die voldeed aan zijn filosofie. Echter, door de veranderende economie en alsmaar zwaardere trekkers moest hij zijn filosofie bijstellen. Oppervlakkige zaaibedbereiding werd alsmaar moeilijker… De diep aangedrukte trekkersporen moesten eerst losgewerkt worden, geëgaliseerd en nadien terug aangedrukt en verstevigd worden om een goed zaaibed te creëren. Fritz ging op zoek naar een wals die na een diepere grondbewerking in staat was om het ideale zaaibed achter te laten. Behalve dat de rol een ideaal zaaibed moest maken, onderaan bestaande uit fijne aarde en vast en bovenaan los en kruimelig, moest de rol ook zelfreinigend zijn.
Uiteindelijk kwam Fritz uit bij een rol bestaande uit losse segmenten, afwisselend een grotere en een kleinere ring, die paarsgewijs rond een as draaien. Door het verschil in diameter draaien de ringen aan een verschillende snelheid waardoor ze elkaar proper houden. De kroonkurk-vorm van de ringen zorgt voor een aandrukkend effect en intense verkruimeling zonder de grond helemaal dicht te drukken.
Behalve voor de inzet op akkerland bij zaaibedbereiding of het breken en aandrukken van land na het ploegen hebben de prismawalsen van Güttler ook een positief effect op grasland, door de meer dan 300 afdrukken per vierkante meter van de walspunten.

Güttler produceert zowel in Duitsland als in Hongarije machines. Voor het in gebruik nemen van de fabriek in Hódmezővásárhely werd er op 2 verschillende locaties in Hongarije gewerkt en was de gehele productie verdeeld over de beide landen. Bij het uitwerken van de nieuwe locatie werd er resoluut gekozen voor een opsplitsen van de productie, waarbij de machines met een werkbreedte tot 3 meter in Duitsland geproduceerd worden en de bredere in de nieuwe Hongaarse fabriek gemaakt worden. Op de nieuwe locatie werd ook resoluut voor moderne fabricageprocédés gekozen. Zo is het gehele productieproces opgebouwd rond de “Lean manufacturing”, een managementfilosofie die gericht is om maximale waarde voor de klant te realiseren met zo min mogelijk verspilling. Het programma van de fabrikant is rond de prismawalsen opgebouwd, en beslaat zowel bodembewerking en zaaibedbereiding als machines voor graslandonderhoud en speciaalbouw machines voor fruitaanplantingen en wijngaarden.

Nieuwigheden
Güttler stelde tijdens het persbezoek ook 2 nieuwere machines voor, de SuperMaxx, een triltandcultivator voor zowel stoppelbewerking als zaaibedbereiding en prototype van een vastetandcultivator die eerder gericht is op de Oost-Europese akkerbouwbedrijven. Naast deze cultivatoren werden ook verschillende andere machines gedemonstreerd.

SupperMaxx
sized_supermaxx
De Güttler SuperMaxx is een 5 of 7-balkige triltandcultivator die zowel in de stoppelbewerking als voor zaaibedbereiding kan ingezet worden. De machine is verkrijgbaar in 3, 5 en 6 meter brede uitvoering als 5-balksmachine, en in werkbreedtes van 10 en 12 meter als 7-balkige uitvoering. De triltanden zijn voorzien van een 2de spiraal die een ondersteunende functie van de tand hebben en in zware omstandigheden de tand van extra veerkracht voorzien. Ook voorkomt de 2de spiraal het zijdelings uitwijken en verlengt zo de levensduur van de tanden. Standaard zijn de tanden uitgerust met 55 mm brede beitels, optioneel kunnen ze worden uitgerust met 150 mm brede ganzevoetbeitels. De tandafstand bedraagt 13 centimeter. Achteraan is de SuperMaxx uitgerust met een veereg die zowel een egaliserende werking heeft als de stroresten die aan de oppervlakte achterblijven uit elkaar trekt en over de losgetrokken grond verspreidt. Optioneel kan de cultivator ook uitgerust worden met de RollFix, een kunststof prismawals met een doormeter van 33 centimeter. Voor het inzaaien van groenbemesters kan een Güttler pneumatisch zaaiapparaat opgebouwd worden.

OffSet met FlatSpring
sized_offset
Om geploegd land te egaliseren en aan te drukken ontwikkelde Güttler de OffSet met in vooraanbouw de FlatSpring. De machine bestaat uit een gesegmenteerde gietijzeren prismawals waarbij de segmenten elkaar deels overlappen. Het FlatSpring voorbouwwerktuig bestaat uit gekrulde bladveren die met brede strijkers de ploegvoor egaliseren voor dat de OffSet-rol de grond aandrukt en verkruimeld.

GreenMaster
sized_img_2390
De Güttler GreenMaster, die eerder al besproken werd in het graslanddossier in Loonwerker 02/2016, is naast een machine voor graslandonderhoud ook inzetbaar na de graanoogst om stroresten te verspreiden en groenbemester in te zaaien. Na de maïsoogst is de GreenMaster ook doeltreffend om de maïswortelboorder te bespreiden. De prismawals kneust de resterende maïsstoppel intensief waardoor deze sneller verrot, de veertanden werken de bodem voldoende open om in dezelfde werkgang nog een groenbemester in te zaaien. De verende tanden hebben ook een doeltreffende werking op onkruid waardoor de machine ook kan ingezet worden om een oppervlakkige onkruidbestrijding te doen op onbewerkt land.

 

 

sized_kaderstuk
Koen Dieker (r) samen met Dipl. Ing. Hans Güttler, Gisela, vrouw van heer Güttler en George Stecher (l)

In België en Nederland wordt Güttler via een dealernetwerk gecommercialiseerd. Dit dealernetwerk wordt sinds een drietal jaar ondersteund door 2 verkopers.

 

Koen Dieker is de verkoopsverantwoordelijke voor Nederland en Vlaanderen, Laurent Tonglet is de verkoopsverantwoordelijke voor Wallonië en Noord-Frankrijk.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

%d bloggers liken dit: