Oogsten van KOH met de Nordic Biomass Stemster

KOH_demo_lochristi-7581De voorbije dagen kon je in Lochristi een vreemde machine tegen komen. Eentje dat niet dikwijls op Vlaamse velden te zien is.
De Nordic Biomass Stemster was er de proefvelden Korte Omloop Hout (KOH) van de Universiteit Antwerpen aan het oogsten.

Het POPFULL-project is een project van de Universiteit Antwerpen waarbij verschillende testen en onderzoeken worden uitgevoerd op een aanplanting van populieren en wilgen. De aanplanting van 18,4 hectare groot is 4 jaar geleden aangeplant, en werd de voorbije dagen voor de 2de maal geoost.  De geoogste biomassa wordt omgezet in bio-energie via twee alternatieve methodes. Een eerst methode is de houtsnippers omzetten naar gas via een vergassings-installatie. Het (hout)gas kan dan gebruikt worden om elektriciteit of warmte te produceren.  De tweede methode is co-verbranding in een elektriciteitscentrale. Hierbij worden de houtsnippers gemengd met een andere vaste brandstof.

Wil je deze machine zelf eens aan het werk zien, dan kan dat komende zaterdag in Zedelgem tijdens de oogst van een perceel gemengde KOH aangeplant door VZW Inagro, in samenwerking met het gemeentebestuur van Zedelgem.  Het perceel is bereikbaar via een steegje ter hoogte van huisnummer 18 in de Diksmuidse Heirweg. Parkeren kan langs dezelfde straat.

Voor meer info over de demo van zaterdag aanstaande kan u Pieter Verdonckt contacteren via pieter.verdonckt@inagro.be

%d bloggers liken dit: