Oldtimers op de Werktuigendagen: Werktuigendagen viert 50 jaar Oudenaarde!

Op een terrein van 110 ha demo’s en meer dan 70.000 bezoekers organiseert de Werktuigendagen voor de 7° maal een grootse show rond oldtimers met als thema 1965 naar aanleiding van 50 jaar Werktuigendagen in Oudenaarde.

De oldtimer show is een waardevol onderdeel geworden van de Werktuigendagen en het thema 50 jaar Oudenaarde zal naast de honderden moderne machines getoond worden.

De tentoonstelling van ruim 300 oldtimer tractoren met de BOTA 1965 (Belgisch Oldtimer Tractor Award) , het Belgisch Oldtimer nationaal Ploegkampioenschap (BOP 2015) (Categorie Europese norm en categorie niet-Europese norm) vindt plaats naas de demonstraties met oldtimer-hooibouwapparatuur, waaronder maaibalken, cirkelmaaiers, hooimachines en persen. Verder zijn er demo’s van gedragen, getrokken en zelfrijdende maishakselaars en hakselwagens.

“Evolueert alles in de mechanisatiesector snel? De meeste denken van wel !”
Naar aanleiding van 50 jaar Werktuigendagen in Oudenaarde maken we eens een interessante vergelijking op. Nog steeds komen er tienduizenden bezoekers naar Oudenaarde, maar……….

Welke tractoren demonstreerden in 1965 te Oudenaarde?

Welke werktuigen werden er gebruikt om te ploegen, te zaaien en te oogsten?

Kenden we toen al de maisteelt in België of werd het vee nog gevoerd met voederbieten?

Opvallende is dat er nog geen tractoren zijn van 100 pk. De allereerste tractoren met een zescilinder motor komen in productie. Een cabine op de tractor kwam nog niet uit de fabriek. De cirkelmaaier is uitgevonden en de rotoreg kwam op.

De BOTA 1965 (Belgian-oldtimer-award ) wordt toegekend aan de beste combinatie tractor-werktuig, of de mooiste zelfrijdende machines uit die periode.

Naast de statische show, het Belgisch ploegkampioenschap en Hooibouwdemonstratie zal er op zaterdag en zondag telkens om 13u en 16u een demonstratie gegeven worden met de legendarische Field Queen bakhakselaar nabij het Oldtimer terrein in de Kattedoornstraat .
De Hesston Field Queen maïshakselaar deed zijn intrede in België in de beginjaren 70 tot en met begin jaren 80. Deze hakselaar was indertijd een groot succes bij loonwerker en landbouwer. Na enige zoektocht van de organisatie is er nog een machine gevonden in goed werkende staat welke zal demonstreren op het terrein. Deze demonstratie past exact in het Oldtimer gebeuren en zal bij menige bezoekers nostalgie en herinneringen oproepen.

2 comments on “Oldtimers op de Werktuigendagen: Werktuigendagen viert 50 jaar Oudenaarde!

 • 2 okt 2015 om 08:36
  Permalink

  Superdag in oudenaarde de eerste maal maakte ik dit mee nostalgie van machines van vroeger verder doen zo en dit live nog mee maken ook de nieuwste machines veel beter dan indoor!marnix de visch

  • 2 okt 2015 om 09:22
   Permalink

   Er komt nog een fotoreeks speciaal met de oldtimers 😉

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: