Nieuwe RRW 400 bietenreinigings- en overlaadwagen bij Bergmann

De nieuwe RRW 400 bietenreinigings- en overlaadwagen, een blikvanger van de Duitse fabrikant Bergmann, wordt ook in de Benelux gesignaleerd. Met het oog op toegenomen controles op schone wegen kun je met deze machine de kippers op verharde grond laten staan en de bieten ook nog eens extra reinigen.

In combinatie met een bietenmuis is de overlaadwagen een overweging waard. De RRW400 kan hoog lossen en de bult is in de breedte beter stuurbaar. Met de bietenlaadwagen kun je de bietenbult ongeveer vier meter smaller opstorten. Ondertussen kan de rooier ongestoord doorrijden.

De versie op de stand van Bergmann op de Agritechnica liet een wisselonderstel zien en kan dus multifunctioneel ingezet worden met diverse bovenbouwen, bijvoorbeeld strooier of een silagebak. Voor onze bodemomstandigheden zijn er ook onderbouwen mogelijk met een drie-asser, zodat op brede banden en lage druk kan worden gewerkt. De assen zijn gestuurd en optioneel is ook hondengang op het onderstel aan te schaffen. De capaciteit van 39 kubieke meter is ruim voldoende om in de praktijk de capaciteit van een grote rooier bij te benen. Het lossen gaat binnen 45 seconden, dat is sneller dan een kipwagen kan lossen.

De overlaadwagen heeft een losser aan de zijkant, in plaats van de achterzijde. Hierdoor is er praktisch goed mee achteruit te rijden en heeft de chauffeur goed zicht op het werk.  Ook is de combinatie daardoor tijdens het lossen heel stabiel. Het gewicht wordt gestut door de wielen van de wagen en de tractor.

Tekst: Jangeert Vedelaar

 

%d bloggers liken dit: