Nieuwe LEMKEN Azurit voor precisiezaaien met “DeltaRow”-concept voor betere gewasverdeling

Op de Agritechnica 2013 had LEMKEN al aangekondigd dat het bedrijf oplossingen voor precisiezaaien zou gaan aanbieden. Nu wordt het eerste prototype gepresenteerd, de “Azurit” in LEMKEN-blauw, met als voornaamste kenmerk het innovatieve “DeltaRow”-zaaisysteem.

SIZED_LEMKEN_DeltaRow_01Met dit “DeltaRow”-zaaisysteem zet LEMKEN zich duidelijk af van de tot dusver gangbare methoden, waarbij het zaad in één enkele rij wordt afgelegd. De In plaats daarvan verspringen 2 rijen met 12,5 cm afstand. Hierdoor hebben de afzonderlijke planten 70 % meer ruimte tot hun beschikking, zodat ze beter kunnen worden voorzien van water en voedingsstoffen. Met de Azurit kunnen maïs, soja, of zonnebloemen met een rijsnelheid van max. 15 km/h nauwkeurig en efficiënt worden gezaaid.

Eerst ruimen twee draaiende vingerruimers oogstresten en stenen weg. Vervolgens legt de kunstmestkouters de mest exact in het midden tussen de twee rijen, waarna de mestsleuf door de trapezepakkerrol wordt gesloten. De afzonderlijke zaaielementen worden door middel van het “Seed on Demand”-principe door de centrale zaaigoedtank van zaad voorzien. Twee gesynchroniseerde zaaischijven verdelen de korrels beurtelings over de twee dubbele schijfkouters van een DeltaRow-zaaieenheid. Deze worden vervolgens door de centraal tussen de kouters aangebrachte dieptegeleidingsrol geleid en plaatsen het zaad exact in de voorbereide zone. Vervolgens worden de twee zaairijen gesloten door een V-aandrukrol.

Voor het aanleggen van rijpaden kunnen bepaalde rijen van de DeltaRow worden uitgeschakeld. Hierbij kan de hoeveelheid zaad naar wens worden aangepast, om een constant aantal planten per hectare te waarborgen. Afzonderlijke spoorbreedtes van 87,5 cm zijn mogelijk. De zaaielementen van de Azurit maken een minimale rijafstand van 37,5 cm mogelijk.

%d bloggers liken dit: