Nieuwe generatie zelfrijdende aardappelrooiers van Grimme: Varitron 270 Platinum

Grimme lanceert een nieuwe generatie van de Varitron 270, de Platinum versie. Deze rooier is uitgerust met een 7,7 liter grote 6 cilinder Mercedes Benz van 354 pk. Deze motor, die 1.300 toeren per minuut tijdens wegtransport en 1.500 toeren tijdens het rooien draait, voldoet aan de Tier IV final normen.

SIZED_ErgoDriveDe machine wordt aangestuurd via de ergonomische bedieningsconsole. 77 functies zijn in de armleuning opgeslagen en naar wens van de chauffeur bedienbaar via joystick, draai- en drukschakelaars zonder in de terminal te moeten zoeken. Met Clean Control kunnen de door de chauffeur geprogrammeerde machine-instellingen opgeroepen worden. Daarvoor zijn 16 geheugenplaatsen ter beschikking. Voor een volledig overzicht over het rooiproces is de cabine uitgerust met 2 terminals en 2 videomonitors waaraan 8 camera’s kunnen gekoppeld worden.

Ook het hydraulische geheel op de machine werd aangepakt. Omdat alleen de noodzakelijke in plaats van de technisch mogelijke hydrauliekcomponenten gemonteerd zijn, is de efficiëntie verhoogd. Voor het opspannen van het rupsloopwerk is geen externe drukbron mee nodig, dit verloopt nu via het hydraulische circuit van de machine zelf.

De 1,1 m brede leestafelband is met corrosie vrije GFK-spijlen uitgevoerd. de grond plakt niet meer zo gemakkelijk aan en de band weegt ca. 80% minder dan de oorspronkelijke banden. De graafband, de eerste alsmede de tweede zeefband zijn apart van elkaar omkeerbaar, om bij alle rooi-omstandigheden het verstoppingsgevaar te minimaliseren. De VARITRON serie is met een veelvoud aan reinigers uit te voeren. Grimme biedt naast de egelbanden, axiaalrollenreini-ger of een MultiSep als enige fabrikant een VarioRS, dubbel MultiSep of een combinatie van beiden aan.
De Nonstop bunker met 7 ton inhoud benut altijd de meest effectieve capaciteit dankzij de terugdraaiende bunkerbodemband. De lostijd bedraagt 45 seconden. De 3-voudig neerklapbare losband zorgt voor zeer lage valhoogtes bij het lossen. De maximale loshoogte bedraagt 4,2 meter, de laagste loshoogte ligt bij ongeveer 1,4 meter. De ringelevatorband is optioneel met Optibags van hoogwaardig Polyurethaan uit te voeren, die nog reinigingseffect hebben en tegelijkertijd de aardappelen productvriendelijk transporteren.

Voor het verkoopseizoen 2017 is de tweerijige VARITRON Platinum ook als wielmachine en als wagenrooier met een 2-tons tussenbunker verkrijgbaar.

 

%d bloggers liken dit: