Nieuwe generatie Grimme Varitron 470 Platinum

In 2011 introduceerde Grimme voor het eerst de vierrijige zelfrijdende aardappelrooier Varitron-serie. 6 jaar later presenteert de familie-onderneming Grimme de tweede generatie, de 435 PK sterke Varitron470 Platinum met rupsloopwerk en standaard 7-tons NonstopBunker.

Een van de noviteiten is de doorontwikkeling van het rijcomfort. Het nieuwe bedieningsconcept ErgoDrive bevordert de intuïtieve bediening en de snelle direct te bedienen functies, naar wens van de chauffeur. De chauffeur kan individuele instellingen comfortabel opslaan en weer oproepen. Tot 12 moderne LED- werklampen maken van de nacht een dag en de chauffeur kan met de Coming-Home functie veilig uitstappen. De assistentsystemen zorgen daarnaast voor een last- en snelheidsafhankelijke regeling van de ringelevator en de zeefbanden. Een standaard compressor met luchtaansluiting bij de cabine en bij het luchtfilter bieden comfortabele reinigingsmogelijkheden.

Een andere noviteit zijn verbeteringen bij de rooitechniek. Optimaliseren bij de ophangingen en omkeer van de zeefbanden en de loofrollen bij de axiaalrollenreiniger zorgen voor een langere levensduur, een betere reiniging alsmede instelbaarheid. De standaard steenbeveiliging beschermt niet alleen de individuele schaarplaten, maar ook de complete schaardrager. Daarmee wordt bij contact met hindernissen de complete opname van de rooier beschermd. Voor de inzet op zware grond kunnen nu zeer slijtvaste schaarplaten van kunststof ingezet worden, waar geen grond aan vast kleeft.

De nieuwe scheve plaatsing van de ringelevator zorgt voor een gelijkmatige en tegelijkertijd productvriendelijke verdeling van de aardappelen in de meenemers. De optioneel verkrijgbare OptiBag-tassen verhogen bovendien de reinigingscapaciteit en de vriendelijke verwerking.

Nieuw is de optionele loofverspreider aan de loofklapper, die voor verdeling zorgt van het aardappelloof op het reeds gerooide deel. De uitworp kan vanuit de cabine comfortabel versteld worden.

De gewichtsverdeling werd met behulp van verschillende maatregelen, zoals bijv. de nieuwe plaatsing van de dieseltank en de achteras alsmede het gebruik van lichte GFK-spijlen, duidelijk verbeterd. Bodemvriendelijker en hogere stabiliteit bij een volle bunker zijn het resultaat.

Het nieuwste en sterkste Terra Trac rupsloopwerk zorgt voor de grootst mogelijke bodembescherming en stabiliteit op hellingen. De uitschuifbare vooras maakt bredere bodembeschermende banden mogelijk, die bovendien voor minder verdichting van de rug aan de buitenkant zorgt.

Niet veranderd is de keuze uit vele reinigers, die ingezet kunnen worden. Grimme biedt naast egelbanden een axiaalrollenreiniger of een MultiSep en als enige fabrikant ook een Vario-RS, dubbele MultiSep alsmede een combinatie van axiaalrollenreiniger resp. Vario-RS en MultiSep aan.

De Varitron 470 Platinum Terra Trac voldoet aan de nieuwste uitstootnorm fase IV (Tier 4 final) en is zowel als 75 cm of als 90 cm variant verkrijgbaar.