Nieuwe Cenius TX-cultivator in het Amazone-gamma

De Cenius TX is een cultivator met een werkbreedte van 4 tot 7 m die uitermate geschikt is voor stoppelbewerking van 8 tot 12 cm diepte, een diepere en intensief mengende bodembewerking van 12 tot 20 cm en het volledig los-maken van de teeltlaag van 20 tot 30 cm (volledig ploegvervangend).

Alle Cenius TX modellen, elk met 4 rijen tanden en een 80 cm hoog frame, zorgen voor verstoppingsvrij werken. Dankzij de nieuw ontwikkelde C-Mix-scharen kan de machine zeer snel en flexibel ingezet worden van oppervlakkige stoppelbewerking over diep optrekken tot volledige zaaibedvoorbereiding in één werkgang.

Op de TX-breker zijn twee tandbeveiligingen mogelijk. De C-Mix Super tanden zijn uitgerust met een drukveer (600 kg breekkracht, tot 300 mm uitzwenkbaar). Dit zorgt ervoor dat ook bij intensieve bodembewerking en onder moeilijke omstandigheden perfect werk wordt afgeleverd. Op lichte en middelzware bodem zonder stenen zijn de C-Mix Special tanden met breekboutbeveiliging uitermate geschikt.

Amazone Cenius 5003 TXVoor het egaliseren van de bodem is achter de 4 rijen tanden een extra rij met schijven gemonteerd. De schijven kunnen gekarteld of gladde zijn.

Afhankelijk van het soort bodem kunnen de machines met verschillende walsen uitgerust worden, zoals een keilring-, een snijring-, een tandem- en een staafwals.

De diepteregeling van de Cenius TX gebeurt via de steunwielen vooraan en de walsen achteraan. Naar keuze kan deze mechanisch of hydraulisch vanuit de tractor geregeld worden. In zeer natte omstandigheden kan de cultivator ook steeds zonder wals gebruikt worden en wordt het rijchassis voor de diepteregeling gebruikt.

De Cenius TX is een zeer wendbare machine waarmee, in combinatie met 550/45-22,5 en 400/600 22,5 banden en luchtdrukremmen of hydraulische remmen, tot 40 km/h kan gereden worden. Hydraulisch opheffen en klappen is standaard. Een regelbare tractieversterking (in optie) brengt een deel van het machinegewicht over op de achteras van de trekker en dit verbetert de krachtoverbrenging tussen band en bodem.

%d bloggers liken dit: