Nieuw op Interpom : de overlaadband voor aardappelen PomOver Plus

4 jaar geleden toonde Ludo Pauwels op Interpom de overlaad- en reinigingsband voor aardappelen , de PomOver.  Waar toen de prioriteit lag op het overladen van knollen en het reinigen meer bijzaak was , vraagt de praktijk vandaag een systeem om zoveel mogelijk tarra op het veld te laten.

img_31331Daarom is de PomOver PLUS ontwikkeld en zijn er een aantal aanpassingen doorgevoerd. Het reinigingsbed werd uitgebreid naar 5 in plaats van 4 rijen reinigingssterren waardoor het reinigingsoppervlakte stijgt van 1,1 m² naar 1,8 m². Het sterrenbed is in helling regelbaar om de aardappelen langer op het reinigingsbed te houden. De onderlinge afstand tussen de sterrollen is traploos regelbaar om meer grond te verwijderen en de snelheid onderling tussen de verschillende rollen is regelbaar. Zo worden meer aardekluiten gebroken en verwijderd. De doseerplaat is hydraulisch regelbaar en de opvoerband beschikt over rubber meeneemvingers zodat in zware grond deze minder aankleeft.

Door deze aanpassingen , getest in de praktijk , wordt er dubbel zoveel tarra dan voorheen achtergelaten op het veld. Het rendement van de aardappelrooier stijgt doordat deze niet telkens naar de vrachtwagen hoeft te rijden.
Er kan al rijdend gelost worden en men heeft een buffer waardoor vrachtwagens minder lang staan te wachten.
Er is minder uitwisseling van grond tussen velden doordat deze op de akker blijft. Hierdoor is er beperkte kan op besmetting met aaltjes, ziektes,…
Afhankelijk van de rooiomstandigheden wordt er tussen 5 en 30% grond uit de aardappelen gezeegd, waardoor minder transport nodig is. Indien slechts 10% tarra uitgezeefd wordt, wordt er per 10 vrachtwagens 1 transport uitgespaard.

De PomOver kan aan ieder type Fliegl afschuifwagen worden gemonteerd , van tandem met 35 m³ tot 3-asser met 50 m³. Deze laatste kan een volledige vrachtwagen laden in 1 x.
Het afbouwen van de PomOver duurt slechts ½ uur. De Fliegl afschuifwagen kan gebruikt worden voor allerhande transport en kan verder nog uitgerust worden met een strooiunit , overlaadvijzel , overlaadtapijt , … Dit maakt dat de wagen het hele jaar door kan worden ingezet.

%d bloggers liken dit: