Nieuw bij Amazone: opklapbare 4 m-zaaicombinatie Cirrus

Amazone heeft met de nieuwe typen Cirrus 4003-2 en 4003-2C de serie getrokken zaaicombinaties uitgebreid met twee opklapbare machines. Beide machines zijn ISOBUS-compatible en volledig gecertificeerd volgens AEF. Zij hebben een werkbreedte van 4 m en een transportbreedte van 3 m, maar hebben verschillende zaadgoedtanks. Zo beschikt de Cirrus 4003-2 over een open zaadtank met één trechterpunt van 3.600 l, terwijl de Cirrus 4003-2C is uitgerust met een gesloten druktank van 4.000 l met twee trechterpunten. De tank is verdeeld in de verhouding 60 en 40 en biedt naast het zaaien van een soort zaad twee alternatieve mogelijkheden; in de Single-Shoot methode kunnen twee soorten zaad of het zaad gelijktijdig met kunstmest worden uitgebracht.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De druktank met twee trechterpunten is ideaal geschikt om bijvoorbeeld een mengsel met tussengewassen te zaaien, die anders bij het transport in een trechter gemakkelijk worden ontmengd. Ook de directe toediening van een kunstmestgift bij het zaaien zorgt voor een snellere opkomst.  Daarmee kunnen vooral in regio’s met relatief korte groeiseizoenen vanwege de klimatologische omstandigheden betere startomstandigheden voor zomergewassen worden gecreëerd. Deze nieuwe zaaicombinaties zijn vooral interessant voor middelgrote bedrijven, die naast de behoefte aan de hoogst mogelijke capaciteit bij het zaaien, grote transportafstanden met gevulde tank moeten afleggen. De zaaitractoren van deze bedrijven hebben over het algemeen motorvermogens tussen de 170 en 200 pk en zijn optimaal geschikt voor het werk met Cirrus 4003-2 en 4003-2C.

Dankzij de uitvoering met Matrix-banden kunnen beide machines ook met gevulde tank met 40 km/u over de weg rijden. Daardoor rijdt men niet alleen snel, maar ook veilig en volgens de verkeersvoorschriften over de weg. Vanuit landbouwkundig oogpunt bieden de Matrix-banden ook voordelen. Naast een strooksgewijze verdichting van grond zorgen de banden door hun speciaal profiel voor voldoende fijne aarde. Beide hebben een positieve invloed op een optimale opkomst van het zaad. Bovendien zorgen de 880 mm grote Matrix-banden voor een goed zelf aandrijvend effect. Als alternatief voor de Matrix-banden kunnen de beide nieuwe types Cirrus machines ook met goedkopere landbouwbanden worden uitgerust.

Voor sneller en comfortabeler vullen met big-bags of zakken is de Cirrus 4003-2C standaard voorzien van een zijdelings opklapbaar laadplatform. Voor de Cirrus 4003-2 wordt dit laadplatform als extra aangeboden. Beide machines kunnen bovendien worden uitgerust met een hydraulisch aangedreven vulvijzel. Een andere speciale uitrusting is het Comfort-Pakket met de TwinTerminal 3.0. Hiermee kunnen direct op de machine het voordoseren, kalibreren en verwijderen van resthoeveelheden snel, nauwkeurig en comfortabel worden uitgevoerd. De bestuurder bespaart hiermee het herhaaldelijk in- en uitstapen van de tractorcabine.

%d bloggers liken dit: