Monosem 100% elektrisch

Monosem heeft een 8-rij zaaimachine onthuld met Monoshox NG Plus ME zaaielementen, een frontkunstmestunit met elektrische aandrijving en nieuwe Microsem met elektrische aandrijving. Deze zaaimachine biedt gebruikers een volledig elektrische, cabine-bediende oplossing via een ISOBUS-terminal.

De 8-rijige zaaimachine zal worden uitgerust met Monoshox NG Plus ME zaaielementen. Op het gamma Monoshox NG Plus M en MECA V4 waren de zaaielementen met elektrische aandrijving reeds beschikbaar. Nu wordt de elektrische aandrijving ook uitgebreid naar het NG Plus 4 en Monoshox NX M gamma. Net als in het Monoshox NG Plus ME-gamma worden de elementen aangedreven door motorreductoren via een gekartelde riem. De montage wordt bestuurd door de ECU op de zaaimachine en aangestuurd in de cabine via de ISOBUS TOUCH of TOUCH Mini.

Gecombineerd met een frontkunstmestunit met elektrische aandrijving kan de toediening van kunstmeststof tijdens het zaaien permanent via de ISOBUS-terminal worden aangepast. De elektrische Monosem frontkunstmestunits, Standard (eenvoudige verdeling) of DUO (dubbel verdeling) zijn ook uitgerust met de “vervroegd starten” functie. Bovendien zijn ze uitgerust met de nieuwe roestvrij stalen verdeelkast met snel afneembaar doseerwielen waardoor snelle aanpassing aan de gestrooide producten mogelijk is.

De zaaimachine wordt uitgerust met Microsem, waarvan de standaard aandrijvingen zijn vervangen door elektrische motoren. De motoren met geïntegreerde reducties drijven de microgranulatoren aan via een gekartelde riem. De Microsem worden beheerd via de ECU van de zaaimachine, aangestuurt in de cabine door de ISOBUS terminal en geïntegreerd in het controle menu van de zaaimachine. De gebruiker kan de dosering in de cabine aanpassen, de distributie van producten manueel of automatisch via de TC-SC functie op de hele zaaimachine of op bepaalde secties stoppen.