Mijn trekker: Ford County 1454 van Luc en Kamiel Stuer

De botsabsorbeerders  van de gebroeders Luc en Kamiel Stuer zijn wereldwijd bekend. In het begin van hun carrière waren ze allebei echter actief in het loonwerk. De microbe voor het besturen van oude County-tractoren hebben ze altijd meegedragen. Sinds kort zijn de broers gestart met het verzamelen van Ford County tractoren. In totaal hebben ze negentien tractoren waaronder tien County’s en negen Majors. De bedoeling is om ze stuk voor stuk te restaureren.

55 jaar terug zaten de broers Luc en Kamiel samen met hun derde broer in het loonbedrijf van hun ouders. Binnen het groot arsenaal aan trekkers was er op het bedrijf één County aanwezig. “Een County 1124 of 1104”, vertelt Kamiel. “Het exacte type weten we niet meer.” In de regio van het Waasland was dit toen een ‘beer’ van een trekker met meer dan 100 pk. Samen met het grote vermogen was er echter ook de beperkte manoeuvreerbaarheid, maar dat viel best mee als je een tijd met de trekker rondreed. De County werd vooral gebruikt om bomen uit het bos te slepen, maar ook voor het ploegen, het persen van stro en hooi en het maaien van gras.

Luc en Kamiel hebben nooit de landbouwwereld hebben achter zich gelaten, beide broers zijn actief in de tractorpulling-wereld en hebben zelf drie sleepwagens die vooral ingezet worden op grote Europese wedstrijden. Anderhalf jaar terug zijn de broers ook begonnen met het verzamelen van Ford County en Major trekkers. Voorlopig is de grootste trekker in de verzameling een Ford County 1454. Deze is gebaseerd op een Ford 9600 en heeft een vermogen van 145 pk. De trekker konden de broers kopen in Nederland van iemand die de 1454 gekregen had als cadeau. Wegens plaatsgebrek werd de County verkocht en niet veel later stond de trekker in het Waasland waar hij volledig gerestaureerd werd. “De County-modellen worden zeldzamer en zeldzamer, soms worden bepaalde modellen vaak verkocht op basis van enkele foto’s op het internet. Snel handelen is nodig om ervoor te zorgen dat je de juiste trekker voor de juiste prijs kan kopen”, vertelt Kamiel. Onderdelen voor de trekkers zijn nog moeilijker te vinden en vaak wordt alles binnenhuis zelf gefabriceerd. Het doel is om het gehele County-gamma te verzamelen en ze stuk voor stuk te restaureren.

Wij van de redactie wensen hen alvast veel succes toe in hun zoektocht naar deze legendarische giganten.

%d bloggers liken dit: