Miedema Structural 4000 snarenbedpootmachine: voor optimale stengelverdeling

Miedema is één van de weinige fabrikanten van snarenbedpootmachines. De Structural snarenbedpootmachine werd ontwikkeld tussen 1972 en 1974 gevolgd door de marktintroductie in 1975. 

Miedema nam de Structural snarenbedpootmachine in 1996 over van het toenmalige Structural uit Sint Annaparochie (Friesland) en zette hem op de markt in de toen nog felrode en felgele bedrijfskleuren. Vanaf 1999 waren ze heldergroen gekleurd en na de overname door Dewulf in 2014 verschijnen ze weer terug in de rode kleur. De huidige modellen, MS 2000 en MS 4000, werden geïntroduceerd in 2010 als opvolgers van de PM-modellen.

Een snarenbedpootmachine biedt de mogelijkheid om de afstand tussen de pootaardappelen te variëren afhankelijk van de grootte van het pootgoed voor een optimale stengelverdeling en een homogener eindproduct. Een ander voordeel is de productvriendelijkheid: voorgekiemde knollen lopen minder kiembeschadiging op.

Een ander aspect dat in het voordeel van de snarenbedmachine is, zijn de steeds langer (ovaler) wordende fritesrassen. Stond aanvankelijk vooral het ras Spunta (op de rassenlijst vanaf 1969) bekend om zijn banaanachtige vorm, tegenwoordig is het een trend dat de lengte van poters 2,5 keer zo groot is als de diameter (normaal gezien is de lengte twee maal de diameter). Het aantal missers dat hierdoor ontstaat bij bekerpootmachines was zelfs de aanleiding om snarenbedpootmachines te ontwikkelen.

Lees het complete artikel met verschillende gebruikerservaringen in De Loonwerker van april. De Miedema Structural 4000 zelf (in Nederland) in actie zien? Dat kan tijdens de MiedemaXperience planting tour tot 15 mei.

%d bloggers liken dit: